Borstvoeding | Afvallen als dat niet moet. Hoe gaat het nu?

Ik vind alle mailtjes en berichtjes met de vraag hoe het nu met mij gaat, heel erg lief! Dat jullie zo met mij meeleven en mij allerlei tips geven vind ik heel bijzonder. Ik krijg overigens ook minder leuke reacties. Dat ik beter kan stoppen met het geven van borstvoeding, dan is het probleem zo opgelost. Anderen zeggen: “ik zou willen dat ik zo afviel, dus ik snap je probleem niet”. Ik heb geen last van deze reacties, want ik weet zelf hoe het zit 😉 Soms zou het fijn zijn als je kilo’s aan elkaar kon geven, niet waar?!

Ik heb wel de behoefte om uitleg te geven. We zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde. Het is voor mij heel moeilijk om aan te komen. Ik kom geen kilo aan als ik een slagroomgebakje eet. Zelfs niet als ik een hele taart zou eten. Dat is al zo van kleins af aan. Ik weet nog goed dat ik naar de schooldokter ging ik groep acht om te wegen en te meten. Ik was lang en dun. In het eerste jaar van de middelbare school moest ik terugkomen. Samen met mijn vader liep ik het gebouw binnen. We werden apart genomen en daar kreeg ik de vraag of ik anorexia had. Ze stelde de vraag uiteraard anders, want toen wist ik nog niet wat dat was. “Geef je weleens over nadat je gegeten hebt?” “Nee natuurlijk niet, waarom zou je dat doen?”, zei ik. Wat een stomme vraag dacht ik. “Weet je het zeker?” Ja. Even later werd mijn vader naar binnen geroepen en moest ik op de gang wachten. “We denken dat uw dochter anorexia heeft.” Het was een constatering, geen vraag. Hij werd boos en vertelde dat hij zeker wist dat ik geen anorexia had. Ik at niet zoveel inderdaad, maar anorexia had ik niet. We gingen weg en daarna ben ik samen met mijn moeder naar een diëtiste gegaan. dat ging een tijdje goed, maar het zette geen zoden aan de dijk. Tot op de dag van vandaag kom ik dus zeer moeilijk aan, maar broeken kopen gaat zeer goed in tegenstelling tot vroeger. Lang leve de lengte- en breedtematen!

Hoe gaat het nu?
Disclaimer: Ik heb veel adviezen gekregen van de voedingskundige. Het is erg lief van haar dat ze mij wil helpen zonder dat daar kosten aan zijn verbonden. Dit voedingsschema is op mij persoonlijk afgesteld. Om die reden deel ik deze dus niet. Jullie lezen hier hoe ik de nieuwe adviezen vindt, hoe het met mij gaat en of ik nog steeds borstvoeding geef.

Nadat ik bij haar thuis was geweest, begonnen de feestdagen. Ik heb besloten om daarna te starten met haar adviezen. Ik had voldoende eetmomenten, maar at in mijn situatie niet de goede dingen. Het was een prima eetpatroon voor een ‘normaal’ persoon, maar niet voor iemand die borstvoeding geeft en al moeilijk aankomt in gewicht.

Ik ben ervan overtuigd dat het met goede voeding moet lukken. Ik neem nu andere voedingsstoffen tot mij en daarnaast nog vitamines. Het is wel even wennen, omdat ik hele andere tussendoortjes gewend was, maar dat komt goed. Over een paar weken weet ik niet beter 😉

Ik kijk overigens niet meer naar mijn BMI op aanraden van de voedingskundige. Iemand kan 100 kilo wegen en te zwaar zijn volgens die berekening, maar erg gespierd zijn (spieren wegen zwaarder dan vet, mocht je dat nog niet weten). Daar waar ik iedere week op de weegschaal stond (ik wilde goed in de gaten houden dat ik niet verder afviel), doe ik dat nu nog maar één keer in de maand. Is ook beter voor mijn gemoedsrust. Toch stiekem even op de weegschaal gestaan, dat begrijpen jullie natuurlijk wel.  Ik weeg nu 61 kilo, dus een halve kilo meer. Of dat nu ligt aan mijn nieuwe voedingsschema of aan de feestdagen, dat laten we nog maar even in het midden;-) Volgende maand ga ik weer op de weegschaal staan en dan ben ik erg benieuwd. Zolang ik niet afval ben ik al tevreden!

Ik geef nog steeds borstvoeding!

En daar ben ik ontzettend blij mee. Ik was zo bang dat ik moest stoppen, maar met deze adviezen heb ik er vertrouwen in dat ik Naomi nog lang kan blijven voeden.

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Nicole
  8 januari 2016 at 09:04

  Ja, dat kan natuurlijk ook!moeite hebben met aankomen. Zelf strijd ik mijn hele leven al tegen overgewicht, dus ook ik ben mijn voedingspatroon aan het aanpassen. Heel veel succes!!
  Nicole onlangs geplaatst…‘Nee.’ ‘Niet doen.’ ‘Nee, echt niet.’ ‘Nee!’ ‘Dat mag niet!’My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   8 januari 2016 at 15:27

   Dankjewel! Wat goed dat je ook je voedingspatroon gaat aanpassen! Ik wens jou ook heel veel succes 🙂

 • Reply
  Daniëlle
  8 januari 2016 at 09:27

  Goed geschreven hoor! Het is alsof ik mijn eigen verhaal lees. Helaas moest ik bij mijn oudste dochter wel stoppen met borstvoeding na 8 maanden, omdat ik opnieuw zwanger was. Afvallen is dan natuurlijk helemaal niet goed. Mijn jongste geef ik nu gelukkig al 13 maanden borstvoeding. Nog steeds heb ik ondergewicht, maar het is stabiel. Ik had ook zo’n rare vraag toen ik voor het eerst bij de verloskundige kwam; die dachten ook dat ik anorexia had. Veel sterkte voor jou!

  • Reply
   Angela Lodder
   8 januari 2016 at 15:29

   Lief! Ik ben dus echt niet de enige met dit ‘probleem’. Inderdaad dan is afvallen echt een no go! Wat heerlijk dat je al zo lang borstvoeding geeft. Hoeveel voedingen geef je dan nog? Ik ben daar altijd zo benieuwd naar, hoe het is om langer te voeden 😉 Fijn dat je gewicht stabiel blijft, dat is voor nu het belangrijkste en dat je je goed voelt. Dat is inderdaad een rare vraag…

 • Reply
  Wilmaaa
  8 januari 2016 at 12:03

  Fijn dat het jou lukt op deze manier, ik ben erg verdrietig geweest omdat ik moest stoppen. Weetje, welke diagnose de dokter gaf. Dat ik anorexia kenmerken had. Nja, ik weet ook hoe het zit. Veel succes meis, je kan het!

  • Reply
   Angela Lodder
   8 januari 2016 at 15:31

   Ik snap dat je er heel verdrietig om bent geweest… Nou ja zeg, wat brutaal. Inderdaad jij weet zelf hoe het zit. Dankjewel, ik ga er voor!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd