Aanstaande mama’s moeten dit weten over het moederschap

motivation-1101887_960_720Laatst had ik gewoon een gesprek met een paar moeders. Hoe anders is het om moeder te zijn? Wat een hoop avonturen en onzekerheden brengt het met zich mee. Het moederschap is zoveel mooier, maar ook moeilijker dan we ooit hadden gedacht. Ik was de eerste zwangere in mijn vriendinnengroep, moest alles voor het eerst zelf ontdekken. Oké, dat is niet helemaal waar, want gelukkig was er mijn eigen moeder, schoonmoeder, een andere vriendin die ook net moeder was en de vriendinnen van het juni forum waar ik nog dagelijks mee whatsapp. Geen bemoeienis, maar echte adviezen en opmerkingen waar je iets aan hebt. 

Voordat ik de adviezen deel wil ik het volgende meegeven. Het zijn adviezen die ik mijn vriendinnen en schoonzussen zou geven. Uiteraard kun jij het daar niet mee eens zijn en dat is prima 😉

Zeg niet meteen “nee” tegen borstvoeding
Veel vrouwen hebben hun oordeel meteen klaar over borstvoeding.  Ik viel overigens zelf onder de categorie “Dat is niets voor mij en ik ga mijn borsten niet tevoorschijn toveren”. Maar echt, oordeel niet meteen. Je weet niet hoe het is om borstvoeding te geven als je het niet probeert. Stoppen kun je altijd, dus wat heb je te verliezen?

Iedere moeder zit er wel eens door heen
Soms weet je het gewoon echt niet en lijk je alles verkeerd te doen. Dan zit je er gewoon even door heen. Het is heel normaal om je zo te voelen. Je bent moeder voor de eerste keer en dat is heel spannend. Je moet alles nog leren. Spreek het uit naar je partner of wie dan ook. En herpak jezelf dan weer. Huilen helpt heel goed, echt waar. Dat lucht enorm op en dan kun je weer vol goede moed verder.

Vertrouw op je gevoel
Deze staat met stipt op 1. Jij kent je kind het beste. Je moeder, vriendinnen, oma’s of wie dan ook kent je kind niet zo goed als jij. Luister naar je eigen gevoel en volg dat gevoel ook. Krijg je onverhoopt adviezen die je niet aanstaan? Ene oor in, andere oor uit.

Kijk niet naar andere moeders
Daarmee bedoel ik dat jullie kinderen niet hetzelfde zijn. Naomi kruipt bijvoorbeeld niet zoals mensen vinden dat een kindje moet kruipen, op handen en knieën. Nou en! Ze komt vooruit en dat doet ze op haar manier. Loopt jouw kindje met 15 maanden nog niet? Ook dat kan. Ieder kindje ontwikkelt zich in eigen tempo en als er echt iets aan de hand is, dan hoor je dat wel op het consultatiebureau. Er zitten nu eenmaal van die hele snelle jelles tussen die je behoorlijk onzeker kunnen maken. Uiteindelijk, tenzij er een medische oorzaak is, gaan alle kindjes praten en lopen.

Pak je rustmomentjes
Als je kindje dan éindelijk slaapt, mag jij ook wel even genieten. Die berg met was laat je gewoon even liggen. Dat kan ook op een later moment nog! Voor je het weet is je baby weer wakker.

Ik vroeg ook op Facebook aan mijn volgers naar hun adviezen.

Manon: Verdiep je het in dragen. Met een ergonomische draagzak of met een doek. Je kindje lekker bij je en zelf je handen vrij. Ik heb er veel baat bij gehad met Colin zijn reflux, maar ook gewoon tijdens het wandelen met de hond, als hij ziek is of gewoon omdat hij graag bij me wil zijn.

En nog één: geniet van je kraamweek. Neem je rust nu je iemand om je heen hebt om je te ondersteunen. Niet teveel bezoek maar vooral genieten en wennen aan het nieuwe leven.

Catharina: Dat het moederschap niet alleen maar een roze wolk is, maar dat je ook wel eens denkt pfffff waarom wilde ik ook al weer kinderen…

Marian: Dat het vooral niet “makkelijker” wordt als ze groter worden. Dat werd altijd geroepen als ik met 4 kleine kindjes op pad moest. Maar het cliché “kleine kinderen kleine zorgen en grote kinderen grote zorgen” is gewoon echt waar.  En nee dat valt niet mee. En dan hebben wij nog de liefste en makkelijkste kinderen die we ons wensen kunnen maar toch…

Annemieke: Lees je heel goed in over het geven van borstvoeding en zorg dat je er met je partner voor gaat. Alleen lukt het niet. Ik had allang gestopt zonder support. Ook vond ik al die verschillende adviezen lastig, ook in het ziekenhuis…

Merel, blogger op Lotuswritings
1. Probeer alles een beetje over je heen te laten komen. Het is veel, overweldigend, maar zo mooi!
2. Vraag hulp als dat nodig is!
3. Elk kind is anders, volg je moedergevoelens eerder dan adviezen van anderen.

Nella: Geniet van alles want voor je het weet staan ze op eigen benen en is het zorgen een beetje voorbij. Alle leeftijden vind ik leuk!

Diana: Eis niet teveel van jezelf. Die roze wolk is lang niet voor iedereen bestemd en het kan ook zeker even vies tegenvallen in het begin. Vind jezelf daardoor geen slechte moeder dit hoort er echt bij. En geniet vooral met volle teugen van je kraamweek want voor je het weet moet je alles met je eigen gezinnetje doen en draait alles in sneltreinvaart door.

Wat is het beste advies dat jij ooit kreeg?

Liefs Angela

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Mèlanie
  6 juni 2016 at 08:15

  Rust heeeeeeel veel rust en durf nee te zeggen tegen kraambezoek en durf ze ook weg te sturen. Iets wat ik blijkbaar had moeten doen.. En het daardoor dus een volgende keer anders zou doen.
  Mèlanie onlangs geplaatst…Leuke bloggers om zeker te volgen…My Profile

 • Reply
  Marleen
  6 juni 2016 at 11:38

  En durf spullen te lenen en tweedehands te kopen! Ook kleertjes De meeste spullen worden maar een paar maanden gebruikt en slijten niet in die periode. Ik wilde dat ik hiermee veel eerder was begonnen.

 • Reply
  Simone
  6 juni 2016 at 20:19

  Geniet van ieder moment. Durf de boel de boel te laten en vergeet jezelf niet! Anders loop je echt aan jezelf voorbij de eerste maanden.
  Simone onlangs geplaatst…Hoe ben ik als blogger? – TagMy Profile

 • Reply
  Wilmaaa
  7 juni 2016 at 10:11

  Ik vind genieten en zijn in het moment toch wel het allerbelangrijkst 🙂

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  7 juni 2016 at 18:24

  Het mooiste advies dat ik ooit gekregen heb was toen ik zwanger was van mijn zoontje.
  Een vroeger klasgenootje zei me, toen iedereen horrorverhalen van de bevalling aan het vertellen was: “Ik ga niet liegen, het doet pijn, maar het is gewoon de mooiste dag van je leven!”

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd