7 dingen die ze niet vertellen als je moeder wordt

Als je eenmaal zwanger bent ben je druk bezig met het kamertje inrichten, spulletjes kopen voor de verzorging van je baby, kleertjes kopen. Kortom alle benodigdheden voor je baby zijn er voordat je gaat bevallen. Je hebt tijdschriften en boeken verslonden, ik in ieder geval wel. Bent naar voorlichtingsbijeenkomsten geweest over borstvoeding geven en bevallen. Wellicht nog een cursus zwangerschapsyoga of iets anders. Ik was goed voorbereid op het moederschap en miljoenen mensen kunnen voor een kindje zorgen, dus dat kunnen wij ook. Toch zijn er een hoop dingen die ik niet wist voordat ik moeder werd. Mensen vertellen veel, maar ik luisterde soms ook gewoon niet hoor. En dat resulteerde dan toch in dingen die ik niet wist of verwacht had voordat ik moeder werd. Vandaag staan er zeven voor jullie online.

Het verliezen van je vruchtwater voelt alsof je in je broek plast
En het is echt heel veel en warm. Ik stond er van te kijken.

Dat je je na je bevalling echt fit voelt
Ik voelde me sterk, kon heel de wereld aan! Zeg maar hallo tegen adrenaline. Mijn zwager kwam de dag na de bevalling langs en vertelde dat hij mij de dag ervoor beter uit vond zien.

Dat je de dag na je bevalling spierpijn hebt in heel je lijf
Ik wist het echt niet. Het voelde alsof ik uren in de sportschool had gestaan en met veel te zware gewichten had getild. Gelukkig was dit snel over.

Niet alle baby’s slapen dus zoveel
Ik had overal gelezen dat baby’s zoveel slapen en dat je niet moet denken dat je er de hele dag mee kan knuffelen. Jawel hoor, in ons geval was dat wel zo. Naomi sliep heel moeilijk overdag, waardoor ik haar veel droeg. Gelukkig was dat na een paar bezoekjes bij de osteopaat heel anders.

Dat je borsten lekken bij het horen van een huilende baby of gewoon zomaar
Zelfs als dat niet je eigen baby is en zelfs als je gewoon in de supermarkt loopt en je geen baby hoort. Maanden later had ik daar nog last van. Zelfs tijdens de opdraging van Naomi in oktober bij ons in de kerk (bij ons worden kindjes niet gedoopt, maar kunnen ze op latere leeftijd zelf een keuze maken) huilde een jonge baby en jep daar gingen ze weer sproeien hoor… Bij de voorlichtingsavond had ik dat wel gehoord, maar dat kon ik toch eigenlijk niet geloven…

Je heupen zijn anders
Ik ben nog steeds slank, maar de vorm van mijn heupen is toch anders. Ik kon mijn oude broeken al vrij snel weer aan, maar op de een of andere manier zaten ze anders en niet echt lekker. Jawel dat kwam door mijn heupen. Alle broeken naar mijn schoonzus en ik shopte nieuwe. De broeken van G-Star zitten mij nu als gegoten! 😉

Dat stuwing echt heel pijn doet
Of je nu wel of geen borstvoeding geeft, iedere vrouw krijgt stuwing. Had wel gehoord dat het niet prettig is, maar dat je borsten net zo hard aanvoelen als een stel basketballen, dat ze nog net niet in je hals zitten zo ver als dat die stuwing komt en dat je heel blij bent met koude kompressen, dat wist ik niet.

Er zijn er natuurlijk nog veel meer te noemen, maar ik vond deze zeven wel mooi om te delen. Wat wist jij niet voordat je moeder werd of had je gewoon niet onthouden?

Liefs Angela

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Nicole
    18 maart 2016 at 05:36

    Dat je baby’s dus weg moet leggen om te slapen! Dat vond ik zo vaag. Ik dacht gewoon: als een baby moe is, gaat ie wel slapen. Maar dat wakker wegleggen was echt onbekend voor me.
    Nicole onlangs geplaatst…Your Story – Kimberley verloor haar dochter (1)My Profile

    • Reply
      Angela Lodder
      18 maart 2016 at 20:10

      Haha dat is inderdaad heel vaag! Mijn moeder had dat al een aantal keer gezegd, dus dat had ik heel goed onthouden, maar ik snap je helemaal.

  • Reply
    demallemolenmoeder
    18 maart 2016 at 10:29

    Oh ja die heupen.. Dat “probleem” herken ik. En ik wist ook niet dat je niet moest kijken naar je lichaam als je net bevallen bent..pff. Eigenlijk waren heel veel dingen nieuw.
    demallemolenmoeder onlangs geplaatst…15x leuke items Kixx-onlineMy Profile

    • Reply
      Angela Lodder
      18 maart 2016 at 20:11

      Eigenlijk wel he, zoveel is nieuw! Ik vond het gek dat mijn buik echt aanvoelde als pudding.

  • Reply
    Jodi - liefthuis
    18 maart 2016 at 16:25

    Jaaaa die heupen. Ellende vond ik dat, ik kreeg m’n broeken niet omhoog. Gelukkig trekt het wel iets terug haha
    Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Kleine spruit, heb je mijn ogen?My Profile

    • Reply
      Angela Lodder
      18 maart 2016 at 20:09

      Ja he! Haha gelukkig wel 🙂 Ik kon ze dan wel aan, maar ze zaten gewoon absoluut niet mooi!

  • Reply
    Simone
    18 maart 2016 at 18:02

    Ja die spierpijn in je lijf maar ook het trillen van je spieren door de adrenaline, direct na de bevalling. ik schrok daar echt van.
    P.S. ik heb je getagd 🙂
    Simone onlangs geplaatst…De baby in bad tagMy Profile

    • Reply
      Angela Lodder
      18 maart 2016 at 20:09

      Oeh inderdaad dat trillen van je spieren! Ik heb het gezien, wilde een reactie achterlaten, maar dat lukte niet. Ik ga hem invullen, maar weet niet wanneer 😉

  • Reply
    Linda
    18 maart 2016 at 23:07

    Die spierpijn ja!
    Enne wat dacht je van je navel die er anders uit ziet. Althans die van mij ziet er nu maar raar flubber achtig opgerekt uit. En nee, de zwangerschapskilo’s (+ extra) zijn er af dus daar ligt het niet aan 😛

    • Reply
      Angela Lodder
      22 maart 2016 at 08:20

      Haha! Wat goed dat jouw kilo’s er ook al af zijn 😉 Mijn navel ziet er geloof ik niet anders uit! Maar zo gek is het niet als dat wel zo is natuurlijk, heel je buik is opgerekt geweest en die navel uitgepuild hihi.

  • Reply
    Tolga
    27 september 2016 at 11:57

    Spierpijn komt echt vaak voor en daar hoor je dus niemand over. Geen enkele moeder vertelt je dat ook. Gek, want ik denk dat 99 procent van de pas bevallen vrouwen hier last van heeft. Net als het vruchtwater en de adrenaline.

    • Reply
      Angela
      27 september 2016 at 13:19

      Mooi dat je dat zegt Tolga! Het is inderdaad heel gek dat vrouwen dat niet met elkaar delen. Precies, de adrenaline is ook zo’n voorbeeld. Bedankt voor je bijdrage 🙂

    Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Deze content is beveiliigd