6 x dit doe ik anders bij mijn tweede kind

Een tweede kindje hebben we gekregen en wat voor een! Een prachtig mannetje. Ik had mezelf toch wel een aantal dingen voorgenomen die ik anders zou doen. Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar niets is minder waar. Hier lukt dat ook gewoon!

 1. Binnen 6 weken naar de osteopaat. Met Naomi hebben we veel te lang gewacht en wat was het zwaar met het vele huilen in de avond en overdag die eerste 3 maanden. Dat ging ik echt anders doen en dat deed ik ook.
 2. Spelen in de box, slapen in de wieg. Bij Naomi ging dat niet. Ze wilde alleen op mij slapen of in de draagdoek. Prima, dat mocht Daniël ook, maar dan wel als het echt niet lukte in de wieg. In de eerste 6 weken zette ik de wieg beneden in de box, maar daarna was het puur spelen in de box en slapen in de wieg boven.
 3. Veel sneller oefenen met boven slapen. Bij Naomi deden we dit pas vanaf een maand of vier. Toen sliep ze ook wat beter al overdag, omdat de behandelingen bij de osteopaat hielpen. Het was een heel ander kind. Bij Daniël ben ik daar na 8 weken mee gestart.Ieder slaapje boven in zijn wieg. De avond lukte niet meteen, daar oefenen we nog mee.
 4. Gewoon de pad op en niet thuis blijven. Doordat Naomi zo onrustig was die eerste tijd ging ik niet heel veel weg. Bij Daniël is dat totaal anders. Vanaf twee weken gaat hij al overal mee naar toe. Naar de kinderboerderij, boodschappen doen, de speeltuin. Scheelt misschien omdat het juist de tweede is en de peuter ook vermaakt moet worden.
 5. Oefenen met een ritme. Ik ben van het voeden op verzoek zoals je eerder kon lezen. Echter let ik wel echt op het slapen. Zodra hij wakker wordt en honger heeft krijgt hij de borst. Daarna is het even knuffelen en kletsen met een van ons. Dan even spelen in de box/wipper en bij de eerste slaapsignalen in zijn bedje. Werkt perfect!
 6. Niet bij ieder geluidje direct gaan kijken of bij ieder klein huiltje oppakken. Bij Naomi was ik er als de kippen bij, terwijl het soms ook onnodig was. Een beetje miepen of zeuren, daar is niks mis mee. Huilen of krijsen dat is een compleet ander verhaal en dan wordt Daniël uiteraard ook gewoon opgepakt. Ik weet nu exact wanneer ik wel en niet naar Daniël moet gaan. Soms zeurt hij ook in de box, omdat hij dan de speeltjes wil pakken en het niet lukt. Dat is maar heel kort en dan hoor je hem weer brabbelen. Als hij echt aandacht wil van ons en het dus zat is, dan hoor je dat exact. Zodra je tegen hem praat komt er een glimlach op zijn gezicht en weet je genoeg. Uit de box en kletstijd met papa of mama. Daniël kan zich echt prima vermaken in de box of de wipper. Naomi kon dat niet en ik zeg niet dat dat komt doordat ik bij haar altijd meteen ging kijken of haar meteen ging helpen, maar het zou goed kunnen dat dat wel zo is.

Het scheelt dat het ouderschap niet nieuw is. Dat Daniël een heel ander kind is dan Naomi, wat natuurlijk ook logisch is. En dat je minder onzeker bent, juist omdat het niet nieuw is. Ben je dan helemaal niet onzeker? Ja dat wel, maar een stuk minder. Meer op ander vlak, zoals het geel zien van Daniël en het feit dat hij bijna 3 weken veel aan het krijsen was overdag en in de avond. Dat we uren met hem bezig waren en je aan alles voelde: dit klopt niet. Dat hadden we bij Naomi ook, maar voordat we toen naar de osteopaat stapte, was ze al 10 weken zo’n beetje. Je handelt nu sneller en laat je niet zo maar van je stuk brengen bij een dokter of consultatiebureau. Je staat op je strepen en dat vind ik megafijn!

Doe jij dingen anders?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Rianne
  10 augustus 2017 at 06:07

  Een en al herkenbaarheid :).
  Onze dochter is nu 4 weekjes oud; veel van bovenstaande dingen doe ik nu idd ook anders.
  Vooral dat ‘niet reageren op elk huiltje’en gewoon mee op pad gaan.

  Ik vind het wel heel fijn dat ik nu wat relaxter om kan gaan met dat soort dingen. Maakt het voor mezelf gewoon allemaal nét iets gemakkelijker.

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  10 augustus 2017 at 12:44

  Leuk om te lezen…je bent ervarenerer en weet beter war je wel en niet wil, als dit lukt uiteraard.
  Ik ben benieuwd over 2 maanden.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Ons huis is verkocht….ontkurk de champagne (0,0)My Profile

 • Reply
  Nicole
  10 augustus 2017 at 12:54

  Dat laatste doe ik ook nu.. Was anders bij Fay. Maar de box is hier ook nog steeds een slaapplek haha en ook met Fay gingen we al snel veel op pad met haar. Naar de osteopaat wilde ik ook maar nog steeds niets van gekomen.. Oeps!
  Nicole onlangs geplaatst…13x lekkerste pastasalades (voor bij de BBQ)My Profile

 • Reply
  Christine
  11 augustus 2017 at 05:09

  Prachtige foto bovenaan dit artikel (L)

 • Reply
  Nicole Orriëns
  11 augustus 2017 at 11:06

  Ja, ik was kordater en makkelijker bij de tweede en volgende kinderen. Je pakt sommige dingen inderdaad sneller op.

 • Reply
  Carmen
  11 augustus 2017 at 20:37

  Ik herken met name het laatste punt heel erg. Bij mijn eerste zoon zat ik erbovenop, ik stond tien keer per nacht op om te kijken of hij nog wel ademde (word al moe als ik er nu aan denk haha). Nu heb ik daar simpelweg de tijd/puf niet meer voor met een newborn erbij, en ik vind het ook niet meer nodig. Ik sta er veel relaxter in, en volgens mij is onze jongste zoon daarom ook (nu al) een relaxtere baby.
  Carmen onlangs geplaatst…“Babybroertje niet leuk”: hoe is het nu?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd