5 dingen die ik tijdens mijn zwangerschap niet had willen horen

zwangerschapZwanger zijn is heerlijk en ik hoop het ook zeker nog een keer mee te maken. Mijn groeiende buik, de eerste bewegingen en schopjes, ik vond het heel bijzonder. Maar als je zwanger bent, dan is er blijkbaar een stelregel dat je alles mag zeggen en vinden van die buik. Zo kreeg ik ook een aantal opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. Natuurlijk kun je die over je schouder gooien en dat zal menig vrouw ook doen. Met al die hormonen in je lijf is dat met sommige opmerkingen niet altijd makkelijk. Soms zit er echt een hele nare nasmaak aan. Dat had ik bij de volgende opmerkingen.

Oow je bent er nog blij mee ook?
Iemand op mijn werk vroeg of ik zwanger was. Ik antwoordde met een big smile: Ja, al 17 weken. “Oow je bent er nog blij mee ook?” Ik was erg verbaasd over deze opmerking. “Natuurlijk ben ik blij, zie je mijn happy face niet?! Een baby in mijn buik is het mooiste geschenk ooit, hoe kan ik daar niet blij mee zijn.”Dat had ik eigenlijk moeten zeggen, maar ik zei alleen: “Dat ben ik zeker”.

Je bent wel erg jong hoor. Je kan nog zoveel dingen doen en dat gaat met kinderen echt niet.
Ik wil zeker nog van alles doen en dat zal de rest van mijn leven zo blijven. Wij wilden een reis maken naar Zuid-Afrika. Dat was een wens en dat hebben we gedaan. De positieve test daar was een prachtig cadeau. Uiteraard hadden we nog jaren kunnen wachten en nog meer reizen maken. Dat gaan we ook zeker doen als Naomi ouder is en wellicht is er dan ook een broertje of zusje. Dan delen we die mooie momenten als gezin in plaats van met zijn tweeën. Je leven stopt niet als je kinderen hebt, het wordt alleen anders.

Jouw buik is best klein voor 31 weken, groeit je kindje wel goed?
Wat een rotopmerking was dat zeg. Ik antwoordde: “We weten niet of ons kindje goed groeit. Volgende week hebben we weer een echo waarop we het zeker weten. Want een week geleden was de echo niet zoals we hadden willen zien, dus het is spannend”. Deze persoon bood haar excuses aan. Ze kon het niet weten, zei ze. Ik vertelde haar dat ze dat zeker niet kon weten, maar dat je dat soort opmerkingen beter niet kunt maken. Ik hoop dat ze haar lesje heeft geleerd. Dat geldt trouwens ook voor opmerkingen over een te grote buik. Die hoor je ook vaak.

Wat ben je naïef. Die nachten zijn loodzwaar en al helemaal als je borstvoeding gaat geven. Denk er nog maar eens goed over na hoor of je dat wel wil. Flesvoeding is dan zoveel makkelijker.
Lekker opbeurend he? Ahum. Achteraf was ik soms ook wel naïef, maar laat mij lekker. Iedereen komt er vanzelf achter. Dat soort opmerkingen moet je gewoon achterwege laten. Alsof door flesvoeding de nachten niet zwaar zijn? En wat die borstvoeding betreft, ja dat was soms ook echt zwaar. Een vriendin van mij kon geen borstvoeding geven tot haar spijt en ook zij vond de nachten zwaar, ook al kon ze dan een flesje af en toe uit handen geven.

De zus van de buurvrouw en daar weer een vriendin van, die heeft een zus die ook een kindje had dat in stuit lag. Daar deed die draaipoging zo’n pijn en daar ging het helemaal mis. Kindje moest gehaald worden.
Blablablablabla. Okee dat zeg ik nu. Toen ik die opmerking kreeg vond ik het niet leuk. Ik vond het al heel spannend om zo’n draaipoging te laten doen en zeker omdat Naomi toch wat aan de kleine kant was geschat. Daarbij hadden ze ook gewaarschuwd dat in uiterste gevallen een kindje toch gehaald moet worden, omdat het overstuur is na de draaipoging. Dit komt voor bij zo’n 1% van de vrouwen, dus een hele kleine kans, maar toch. Zeg dat gewoon niet!

Gelukkig waren er ook genoeg mensen die lieve complimentjes gaven. Mensen die mij bemoedigde en hoopten dat de borstvoeding zou lukken. Mannen en vrouwen die ons mee namen in hun gebed dat Naomi goed mocht groeien in mijn buik. Lieve mensen, dank daarvoor!

En wat voor opmerking kreeg jij en kon je niet waarderen?

Liefs Angela

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply
  demallemolenmoeder
  4 april 2016 at 05:42

  Herkenbaar! Zó vervelend. En naar sommige opmerkingen heb ik geluisterd met klapperende oren en een mond vol tanden. Gelukkig waren er ook veel leuke en lieve reacties.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Onder de loep..Lovely momentsMy Profile

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  4 april 2016 at 07:05

  Dat borstvoeding zo zwaar is en altijd zeer doet. Ik dacht ik zie het wel. En dat ze vragen of het er echt maar eentje is.. vermoeiend.

 • Reply
  Ilse
  4 april 2016 at 08:42

  Herkenbaar vooral die van het draaien ! Het is niet echt een opmerking maar mensen die ook opeens aan je buik gaan zitten vond ik vervelend. Zelfs vreemden alsof je een soort museum bent en even mag voelen of het wel echt is.

  • Reply
   Angela Lodder
   4 april 2016 at 17:38

   Oooooh dat is ook zo ontzettend vervelend. Als ik nog een keer een zwangerschap mag meemaken, dan ga ik de buik van die persoon ook aanraken. Wedden dat hij of zij het raar vindt. Heb ik meteen mijn punt gemaakt!

 • Reply
  Judith
  4 april 2016 at 11:09

  t kleine buikje is heel herkenbaar!!!zwaar irritant.
  En toen ik zwanger was van Daan kregen wij heel vaak de opmerking, jeetje nu al! Dat wordt zwaar hoor. Of: Je wilt zeker een groot gezin. En de meest bijzondere; weet je zeker dat je nu al een tweede wilt? (alsof je gewoon op delete kan drukken :()

  • Reply
   Angela Lodder
   4 april 2016 at 17:39

   Wat een rotopmerkingen Judith! Heerlijk twee van die mannetjes. Hebben ze veel aan elkaar als ze wat groter zijn. Geniet van je prachtige gezin 😉

 • Reply
  jodi - liefthuis
  4 april 2016 at 14:03

  OOOw ja die verhalen over de versie, heel herkenbaar. Bij ons beide gelukkig allemaal goed gegaan.
  Hier kreeg ik vanaf week 36 juist vaak te horen dat ik er zo heftig uit zag dat hij vast snel zou komen en bedankt. Hij bleef nog zitten tot 40,4
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Een moeilijke keuze: De naam van onze spruit….My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   4 april 2016 at 17:40

   Ja ik snap echt niet waarom mensen dat zeggen als het nog moet gebeuren zeg maar. Gelukkig wel he, ik was zo blij dat het bij jou toen gelukt was, had goede hoop voor mezelf toen hihi. En bedankt inderdaad, wat is dat nou voor opmerking…

 • Reply
  Kelly
  4 april 2016 at 19:59

  Ik vind die eerste opmerking wel echt heel raar. Dat zeg je toch niet? Nou ja de rest ook niet natuurlijk haha. Sommige mensen moeten gewoon echt beter nadenken voor ze er iets uit flappen..
  Kelly onlangs geplaatst…Onze laatste vakantie met z’n tweeën (Deel 2)My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   5 april 2016 at 05:54

   Ja toch. Het was nog eens een man ook… Precies wat jij zegt, beter nadenken!

 • Reply
  Simone
  4 april 2016 at 20:18

  Sommige opmerkingen zijn gewoon ronduit onbeschoft “Oow je bent er nog blij mee ook?” bijvoorbeeld… Mensen die vooraf al zeggen dat borstvoeding geven vast niet gaat lukken, omdat het zo’n pijn doet vind ik ook vervelend.
  Simone onlangs geplaatst…Review en winactie: CocobeltMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   5 april 2016 at 05:55

   Dat was eigenlijk wel de meest erge opmerking…. Ja dat is ook erg vervelend als mensen dat zeggen.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  5 april 2016 at 07:26

  Ik herinner me geen vervelende opmerkingen. Maar die eerste ‘Je bent er dus nog blij mee ook?’ vind ik echt wel bizar!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Ik ben niet flauw, of suf: ik ben introvertMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   5 april 2016 at 11:58

   Dat is fijn dat je je dat niet kunt herinneren. Die eerste opmerking zal ik nooit vergeten. Het was niet iemand die dichtbij stond, dus dat scheelt een hoop. Het was een man op het werk.

 • Reply
  Sandra
  5 april 2016 at 14:57

  Die eerste, serieus??? Echt niet normaal om zoiets te zeggen.
  Een ex-collega van me kreeg van de directeur het volgende te horen toen ze ging vertellen dat ze zwanger was; ‘je hebt toch een abortus clausule ondertekend?’ Was grappig bedoeld (was een Belg, Belgische humor misschien), maar ik vond het echt asociaal.

  • Reply
   Angela Lodder
   5 april 2016 at 15:18

   Jep die eerste echt serieus. Was een ex-collega die dat zei en er nog bij lachte ook. Dat is ook echt te asociaal voor woorden. Dat zeg je toch niet, totaal niet grappig!

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  5 april 2016 at 18:40

  Nou zeg wat lomp, vooral die eerste. Zelf heb ik geen negatieve dingen gehoord gelukkig. Wel veel (ongevraagde) adviezen natuurlijk en ook mensen die ongevraagd aan je buik gaan zitten. Dat vond ik wel irritant 😉
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Liever steriliseren dan de pil? #MyPillStoryMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   6 april 2016 at 14:54

   Jep, heel lomp. Die (ongevraagde) adviezen zijn ook echt irritant inderdaad. Ook al bedoelen mensen het soms echt goed 😉

 • Reply
  Eline
  5 april 2016 at 19:14

  Sommige mensen kunnen zo tactloos zijn. Als je niets aardigs te zeggen hebt, kan je beter je mond houden 🙂

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd