10 x wat je niet wilt horen als je borstvoeding geeft

Opmerkingen, vragen stellen, je mening geven, enzovoorts. Daar is op zich niets mis mee, want dat doen we namelijk allemaal. Het verschil zit hem in de ondertoon. Ik heb Naomi 14 maanden gevoed en Daniël nu al bijna 9 maanden. Misschien frons jij nu op dit moment ook je wenkbrauwen. Zo lang?! Ja en ik ga ook zeker niet stoppen. Ergens voelt het alsof ik mezelf moet verdedigen voor iets dat voor mij heel natuurlijk voelt. Ieder zijn mening, absoluut. Ik ben ook zeker niet beroerd om uit te leggen waarom ik borstvoeding geef. Het zou alleen zo fijn zijn als er oprechte interesse is, zonder veroordeling. Dus… laten we elkaar in waarde houden, elkaars keuzes respecteren en dit vooral niet zeggen tegen een borstvoedende vrouw. Dit zijn opmerkingen en vragen die ik persoonlijk heb ontvangen in mijn borstvoedingsperiodes. 

 1. Flesvoeding is net zo goed als borstvoeding hoor, dus waarom doe je al die moeite?
 2. Ook niet leuk voor je man dat hij nauwelijks een flesje kan geven.
 3. Vind je het niet erg dat je borsten gaan hangen?
 4. Het lijkt wel alsof je constant aan het voeden bent, heb je wel genoeg voeding?
 5. Je houdt het niet doorslapen zelf in stand door in de nacht de borst te geven.
 6. Ik zou het zo zat worden om constant een baby aan mijn borst te hebben, heb jij dat niet?
 7. Je hoeft borstvoeding maar 6 maanden te geven, daarna kun je overstappen op flesvoeding.
 8. Kun je niet gewoon vaste tijden aanhouden voor het kolven? Dan kunnen we de ruimte ook gebruiken om te vergaderen. Veel handiger, want we komen ruimtes tekort.
 9. Weet je wat je eens moet doen, flesvoeding geven als laatste voeding. Succes gegarandeerd qua doorslapen.
 10. Je geeft wel erg lang borstvoeding he.

Welke vraag of opmerking kreeg jij die je vervelend vond?

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

10 dingen die je niet wil horen als je borstvoeding geeft
Liefs Angela

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Jessica
  21 februari 2018 at 14:10

  Ik heb vooral zelf veel vragen, ben zwanger was ons tweede kindje en hoop dat ik het nu wel kan laten slagen. Ik sta verbaasd als ik hoor wat mensen voor commentaar en kritiek krijgen over borstvoeding geven.
  Slaapt Daniël eigenlijk bij jullie op de slaapkamer? Ik hoorde en las dat dat heel fijn is als je borstvoeding geeft. Ik snap de voordelen eraan maar voor mij hoeft het niet heel per se.

  • Reply
   Angela
   23 februari 2018 at 15:38

   Hoi Jessica,

   Met vragen is natuurlijk helemaal niets mis. Stel ze vooral! Ik heb op mijn website veel geschreven over borstvoeding, dus daar kun je ook eens tussen neuzen 😉 Ja ik vind het ook verbazingwekkend hoor, maar het gebeurt….

   Daniël heeft de eerste tijd bij ons op de kamer gelegen in zijn wieg. Ik vond het dit keer heerlijk om hem zo dichtbij mij te hebben. Bij Naomi kon ik absoluut niet tegen de geluidjes die zij maakte, dus zij lag binnen een week al op haar eigen kamer in haar veel te grote ledikant. Daniël heeft twee maanden bij ons geslapen in de wieg, toen ging hij omrollen en zodra ze dat doen dan moeten ze in het ledikant. Aangezien het ledikant op zijn eigen kamer stond, hebben we hem meteen daar laten slapen. Heel eerlijk? Dat vond ik echt wel een dingetje, maar ik heb het zo gelaten. Hij sliep erg goed en dat kleine stukje lopen vond ik geen ramp. Dus mijn advies: doe lekker wat goed voelt, borstvoeding geven kan prima als hij of zij op een andere kamer ligt 😉

   • Reply
    Jessica
    23 februari 2018 at 21:48

    Bedankt voor je antwoord! Zal zeker even rondneuzen op je site!

 • Reply
  Sanne
  21 februari 2018 at 15:08

  “Ja ik dacht al dat het niks voor jou zou zijn, beter dat je nu gestopt bent”
  Kreeg ik te horen toen ik na 6 weken borstvoeding met tranen in mijn ogen echt moest stoppen omdat ik echt niet genoeg voeding aanmaakte, en onze dochter door lichamelijke klachten erg veel moeite had met aan de borst drinken. Ik ben zelf heel trots dat het iig nog 6 weken is gelukt aangezien het zeer moeizaam ging. Maar op dat moment was ik erg boos over die opmerking.

  • Reply
   Angela
   23 februari 2018 at 15:39

   Ach lieverd wat een rot reactie. Fantastisch dat je je dochter 6 weken borstvoeding hebt gegeven! Daar mag je met recht trots op zijn!

 • Reply
  Anne
  22 februari 2018 at 07:29

  Ik zei toch dat je moest stoppen? Nu gaat het veel beteren de baby is ook een stuk rustiger .. na een periode van 6 weken bloed zweet en tranen borstvoeding geven werd me ook nog even dit schuldgevoel aangepraat. Besloten bij baby 2 (hoogstwaarschijnlijk) geen bv te geven maar direct te start en met fv en ook daar zal vast allerlei commentaar op volgen.. 😉

  • Reply
   Angela
   23 februari 2018 at 15:41

   Neeeeeeeeeeeee joh wat een reactie…. je mag trots zijn Anne dat je zes weken hebt gevoed. Top prestatie! En als je nu flesvoeding wil geven, is dat ook jouw keuze. Mag ik vragen waarom je het niet nog een keer probeert? Een eerste keer, hoeft een tweede keer niet weer zo te zijn, mocht dat je gedachte zijn 😉 En nee ik wil je niets aanpraten! Oprechte interesse 🙂

 • Reply
  Andrea
  22 februari 2018 at 08:22

  Ik heb soms juist t gevoel dat ik mezelf moet verdedigen omdat ik mn kinderen (bewust) flesvoeding geef! En dan niet direct tegen me zeggen, maar elke keer van die steken onder water! Dan wordt je haast een schuldgevoel aangepraat

  • Reply
   Angela
   23 februari 2018 at 15:42

   Dat is ook niet fair Andrea. Je maakt een keuze waar jij je prettig bij voelt en dat is belangrijk. Ik zal eerlijk zeggen dat ik absoluut voor borstvoeding ben. Dat betekent echter niet dat ik tegen flesvoeding ben. Niemand zou haar keuze moeten verantwoorden!

 • Reply
  Kim
  22 februari 2018 at 18:05

  Ik heb veel natuurlijk ouderschap ouders om mij heeen. Het vervelends vond ik eigenlijk dat ik mijn tegenover hen moest verdedigen toen ik na 24 stopt met bv bij de oudste. Verder een keer gadver toen ik vertelde dat mijn dochter vaak mijn tepel vast houdt, maar ik wist van wie het kwam en vond het eerder grappig dan vervelend.

  • Reply
   Kim
   22 februari 2018 at 18:09

   Sorry voor de typefouten! Ik stopte dus na 24 maanden en vond het stom dat ik mij moest verdedigen dat ik stopte. Overigens drinkt mijn oudste van bijna 4 jaar nu weer met onze baby mee 🙂

   • Reply
    Angela
    23 februari 2018 at 15:44

    Wow dat hoor ik nu voor het eerst. Als dat voor jou op dat moment goed voelde, dan is dat goed. Ik vind echt dat niemand mag oordelen over de keuzes die je maakt als moeder (of vader!). Knap 24 maanden, mijn dochter stopte er met 14 maanden mee. Ik ben benieuwd wat Daniël doet. Dat is bijzonder, Naomi heeft wel uit flesje geproefd, maar vindt het vies. Lukt het hem nog om aan de borst te drinken? Ze zeggen dat ze het verleren?

 • Reply
  Linda
  24 februari 2018 at 11:07

  Eerste maanden vooral commentaar omdat ik op verzoek voedde en dus soms ieder uur kon aanleggen ‘ alweer?, heb je niet genoeg voeding enz’
  Bij een jaar ‘ geef je nou nog steeds bv?’
  Meeste in mijn omgeving geven/gaven max 3 maanden en deels ook op de klok, want dat is makkelijker.
  Na 2 jaar heb ik er niks meer over gezegd, dus de meeste dachten dat ik gestopt was,maar heb tot 3 jaar gevoed. Vond het lang genoeg en zwanger dus pijnlijk en ver op. Ook bij de 2e wil ik proberen zolang bv te geven.
  Kreeg wel complimenten bij de apotheek en gyn dat ik zolang bv gaf!
  Linda onlangs geplaatst…Zwangerschaps update 4: Controle GynaecologieMy Profile

 • Reply
  Irma
  27 februari 2018 at 01:26

  Een iets andere borstvoeding variant hier. Onze zoon is in november geboren. Acht weken te vroeg. Van tevoren besloten om bv te geven, mits het zou lukken.
  Maar een prematuur heeft de zuig slik coördinatie nog niet onder controle, dus gaan kolven…. (kreeg hij toegediend via een sonde) kolven, kolven, kolven….. En daarbij alle probleempjes gehad. Inmiddels drinkt hij af en toe uit de borst. Ook dat ging niet zonder slag of stoot dus het is meer een extraatje. We zijn een beetje verwend door vaste tijden en cc. Maar vol trots kan ik zeggen ik kolf al vier maanden fulltime en hij doet het er super op. En ach, ook daar hoor ik van alles op. Vooral geleerd om te doen waar we ons goed bij voelen. Dat is voor iedere moeder(ouder) het belangrijkste.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd