10 tips, eerste hulp bij borstvoeding


Hoera! Je bent bevallen. Je hebt een fantastische prestatie geleverd. Het genieten kan beginnen, maar dan komt het moment van borstvoeding geven om de hoek kijken. Het kan zijn dat je de keuze vooraf al gemaakt had of dat je al besloten had het niet te doen. Nu je dat kleine hummeltje in je armen hebt denk je er toch anders over.

“Ik ga echt niet te pas en te onpas mijn borsten ontbloten in het openbaar. Borstvoeding geven is gewoon niets voor mij.” Woorden die moeiteloos uit mijn mond kwamen. Ik zag het absoluut niet zitten. Daarbij leek het mij wel makkelijk als ook anderen een flesje konden geven. Dat ik niet altijd de klos was om te voeden. Lekkende borsten, pijnlijke tepels, ik had er geen zin in. Zo dacht ik er ook over, maar na een bijeenkomst over borstvoeding was ik om.

Borstvoeding geven was nieuw voor mij, maar ook voor Naomi. Hoewel baby’s precies weten wat ze moeten doen en wij vrouwen er voor gemaakt zijn, vergt het doorzettingsvermogen van beide. Borstvoeding geven moet je leren en dat kost in sommige gevallen heel veel tijd.

Update 29 mei 2017

Onze zoon Daniël is 23 mei geboren. Vanaf het eerste moment drinkt hij goed bij mij aan de borst. De kraamverzorgster geeft meer dan genoeg genoeg tips. Ook zij doen er alles aan om het te laten slagen en schakelen anders hulp in van een lactatiekundige. Dat ieder borstvoedingsavontuur anders is, dat blijkt nu wel. Er moet bij punt 5 een toegevoegd worden, aan mijn 10 tips, in willekeurige volgorde.

1. Aanleggen, aanleggen, aanleggen.
Het advies is om je baby zo snel mogelijk aan te leggen en dat te blijven doen als de baby daar om vraagt. Hoe meer je de baby aanlegt, hoe sneller je productie op gang komt.

2. Voed niet op de klok
Borstvoeding is nu eenmaal anders dan flesvoeding. Je weet niet precies wat je kindje drinkt. Zolang je voed op vraag, krijgt je kindje genoeg binnen en je kunt nooit teveel geven. Ik weet dat er vrouwen zijn die wel op de klok voeden, maar als jij honger of dorst hebt, dan wacht je ook niet toch?

3. Borstvoedingstelefoon en nummer van een lacatatiekundige onder de sneltoets
Hapt je kindje niet goed aan? Heb je pijn? Of is er iets anders? Schakel een lactatiekundige in of bel gratis met de borstvoedingstelefoon. Dat zijn vrouwen die ook borstvoeding geven en vrijwillig hun hulp aanbieden. Zij zijn La Leche League leidsters en dat wordt je niet zo maar. Ik heb ontzettend veel aan ze gehad. Voor meer informatie kijk op de website. Je vindt daar alle benodigde informatie over borstvoeding. Mocht dat niet afdoende zijn, dan kun je altijd nog de lactatiekundige inschakelen.

4. Probeer je geen zorgen te maken of het wel lukt
Ik weet dat het lastig is als je niet weet of je kindje goed groeit of als je borstvoeding nog niet goed op gang is gekomen. Maar echt maak je geen zorgen als daar geen aanwijzingen voor zijn. Het kost tijd. Jij en je kindje moeten elkaar leren kennen. Investeer daar in en dan zul je zien dat borstvoeding geven een stuk beter gaat. En op den duur is het echt genieten.

5. Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen (gevoelig? Lang leve Purelan!)
Echt niet. Het kan even gevoelig zijn als de kleine aanhapt, maar pijn moet het nooit doen. Als je dat blijft ervaren, kijk of je kindje goed aangelegd is en schakel anders hulp in van, jawel daar is ie weer, de lactatiekundige. Bij gevoelige tepels, kloven, etc… lang leve Purelan van Medela! Hoef je niet van je tepels af te wassen!

6. Zorg dat je partner achter je staat
Er komen echt momenten dat je wilt stoppen. Bij mij ging het vanaf het begin goed, maar ook ik heb die momenten gehad. Stephan bemoedigde mij dan of zei: “dan stop je toch gewoon?” Dat laatste is niet direct bemoedigen, maar het maakte wel dat ik zei: “absoluut niet, ik ga door!” Jouw man kent jou het beste en weet precies wat hij moet doen.

7. Pak je rust, eet en drink zelf goed
Borstvoeding geven vergt veel van je lichaam. Pak je rust waar je kan! In de kraamweek gaat dat heel makkelijk, maar vergeet het ook niet na de kraamtijd. En vergeet vooral ook niet zelf goed te eten en te drinken. Zorg dat je altijd een flesje of glas water hebt als je aan het voeden bent.

8. Geef toe aan de regeldagen
Er zijn bepaalde dagen dat je kindje heel veel wil drinken. Installeer jezelf op de bank met voldoende drinken, eten en Netflix. Dat doet je kindje omdat hij meer melk wil. Waar kindjes met flesvoeding, gewoon meer in de fles krijgen, werkt dat bij borstvoeding anders. Jouw productie moet opgekrikt worden en dat kan alleen je kindje doen. Het voelt alsof je borsten leeg zijn, maar dat zijn ze niet hoor! Gewoon aan toegeven en binnen twee dagen is het weer voorbij.

9. Luister niet naar je omgeving
Gewoon niet doen. Mensen geven je honderden tips en denken het beter te weten. Vertrouw op jezelf en de informatie die je leest op de website van La Leche League. En natuurlijk je kraamverzorgster en de verloskundige in je eerste week. Bij twijfel gewoon even bellen met de borstvoedingstelefoon.

10. Stel jezelf geen termijn en geniet
Iedere dag dat je kindje borstvoeding krijgt is er een. Geniet van het voeden zolang het voor jou en je kindje prettig is. Of dit nu een week, 3 maanden, 4 maanden, 9 maanden, een jaar of twee jaar is. Als je jezelf een termijn stelt, dan raak je sneller gefrustreerd en teleurgesteld als het je niet haalt. Ik had een jaar geleden niet verwacht dat ik nu nog steeds zou voeden.

Ik hoop dat aanstaande of nieuwbakken mama’s iets aan mijn tips hebben. Ik heb er nog veel meer, maar dit zijn de voornaamste. Vooral delen als je iemand kent die graag borstvoeding wil geven.

Welke tip mist hier volgens jou nog?

Bewaren

Bewaren

10 tips | Eerste hulp bij borstvoeding
Liefs Angela

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Marian
  12 juni 2016 at 00:52

  Goede tip en een tip van een “oude moeder” eet en drink zelf heel goed.
  Goeie dingen met voldoende voedingswaarde. Voor mij waren dat toen noten, vlees, groente en fruit.
  En neem ook je rust. Het kost best veel energie om te voeden dus dat uurtje rusten is ook na je kraamtijd belangrijk.

 • Reply
  Nicole
  12 juni 2016 at 07:53

  Zelf goed denken om je voeding?.meer kan ik niet bedenken nog. Goede tips!
  Nicole onlangs geplaatst…Een dreumes in bad, hoe gaat dat?My Profile

 • Reply
  Hallomama
  12 juni 2016 at 16:14

  Handig ! Bedankt

 • Reply
  Leonie
  12 juni 2016 at 23:20

  Wat een handig artikel! Ik wil heel graag borstvoeding geven straks.
  Ik ben benieuwd naar je tips over kolven:)
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: De groeiende zwangere buik #2My Profile

 • Reply
  Mariska
  13 juni 2016 at 15:36

  Wat een goede tips! 🙂

 • Reply
  Charlotte
  29 mei 2017 at 13:40

  Hier gaat de borstvoeding gelukkig ook goed. Ligt qua gewicht twee lijnen boven gemiddeld en dat met alleen borstvoeding haha

 • Reply
  Fenegriek thee fan
  4 maart 2018 at 17:41

  Na de geboorte van mijn baby wilde mijn borstvoeding maar niet op gang komen. Erg frustrerend, want iedereen wilt natuurlijk het beste voor haar spruit. Mijn verloskundige kwam toen aanzetten met fenegriekthee. Eeerst dacht ik dat het een bakerspraatje was dat dit helpt bij de borstvoeding, maar na een paar koppen hiervan kwam mijn borstvoeding inderdaad wel goed op gang. Fijn dat dit op een natuurlijke manier opgelost kan worden.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd