10 redenen om borstvoeding een kans te geven

Toen ik zwanger was vond ik de informatie over borstvoeding nogal beperkt. Over flesvoeding kun je van alles lezen, maar naar informatie over borstvoeding moet je op zoek. En wat is dan juiste info? Naast Google zijn er boeken en wel websites, maar ik wilde meer. Voordat ik een keuze zou maken voor flesvoeding (dat had van mijn voorkeur namelijk) vond ik dat ik alle informatie over borstvoeding moest hebben. Hoe kun je ergens voor kiezen als je niet weet hoe iets werkt? Dat is hoe ik redeneer, want als je een tv koopt doe je ook onderzoek. Op aanraden van mijn verloskundige ging ik naar een voorlichtingsavond. Dat veranderde mijn kijk compleet! Ik wilde het een kans geven. Stoppen kan altijd, maar je kan maar één keer proberen om borstvoeding proberen te geven. Ik deel mijn 10 redenen om borstvoeding in ieder geval een kans te geven.

Ik vind het belangrijk aan te geven dat ik met deze blog niemand voor het hoofd wil stoten. Net als dat een andere moeder een bewuste keuze maakt voor flesvoeding, maakte ik een bewust keuze om borstvoeding een kans te geven. Iedere moeder heeft zo haar redenen voor fles- of borstvoeding. Misschien wilde je heel graag borstvoeding geven, maar lukte het niet om wat voor reden dan ook of ben je gestopt omdat je het goed vond zo. Borstvoeding of flesvoeding? We willen allemaal het allerbeste voor onze kinderen.

 1. Borstvoeding is compleet afgestemd op de behoeften van jouw kind. In de eerste melk (colostrum) zitten veel antistoffen, om je kind te beschermen tegen ziektes. Later bevat moedermelk meer vetten en koolhydraten om je kind te laten groeien. Het bevat alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft, dat is toch bijzonder?!
 2. Voor jou als moeder is het ook heel goed. Echt waar? Ja echt waar. Je herstelt sneller na je bevalling, je baarmoeder trekt sneller samen na de bevalling en wordt uiteindelijk weer de oorspronkelijke grootte. Ik vloeide al heel snel niet meer zo veel. Na vier weken was het eigenlijk zo goed als klaar. Daarnaast wijzen verschillende onderzoeken uit dat vrouwen die borstvoeding hebben gegeven minder risico lopen op het krijgen van borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker.
 3. Je hoeft niet na te denken. Daarmee bedoel ik, dat ik niet aan het rekenen ben hoeveel voeding mijn kindje binnenkrijgt en of ik nu al een voeding kan geven. Al leg ik mijn baby 20 keer op een dag aan de borst, het maakt niets uit. Je wil niet weten hoe vaak ik onze kids aanleg als ze getroost moesten worden. Een baby wordt niet dik van vaak live borstvoeding. Als je je baby afgekolfde melk geeft, dan moet je wel rekening houden met een bepaalde hoeveelheid melk. Drinken uit een fles of aan de borst is toch anders. Ik vond het overigens de eerste maand ook lastig dat ik niet wist hoeveel mijn kind binnen kreeg. Vertrouwen op je eigen instinct en de luiers in de gaten houden, meer kun je niet doen. Toen ik de eerste keer naar het consultatiebureau ging was ik heel blij te horen met een groei van één kilo. Vanaf dat moment was het een stuk makkelijker, maar vanaf drie maanden werd het nog veel makkelijker.
 4. Het is goedkoop. Natuurlijk kost een kolf, flesjes, voedingsbh’s en dergelijke ook geld. Maar die kosten wegen niet op tegen de kosten van flesvoeding, aangezien een kolf ook bij een tweede kindje gebruikt kan worden.
 5. Het is heel bijzonder. Ik vond het zo wonderlijk klinken dat een baby de eerste 6 maanden alleen maar borstvoeding nodig geeft en dat een kindje daar op groeit. Moeder natuur heeft dit prima geregeld. Ik weet nog dat ik dacht: “Hoe gaaf is dit, mijn baby groeit op melk dat mijn lijf maakt.” Ik had van tevoren niet kunnen denken hoe fijn ik het vond om mijn kind aan de borst te hebben.
 6. Kolven is best relaxed. Daarmee bedoel ik niet als het even niet of moeilijker gaat zoals ik ervaren heb, maar je hebt een rustmomentje voor jezelf als je weer aan het werk gaat. Heerlijk een tijdschrift lezen, facebooken, whatsappen en dan weer aan de slag.
 7. Je zwangerschapskilo’s ben je sneller kwijt. Dat zal per persoon verschillen, maar ik vond het een prettige bijkomstigheid. Bij mij ging het echter iets te snel, dat is ook weer niet fijn.
 8. Je menstruatie kan maanden weg blijven.  Dat leek mij heerlijk! Bij Naomi kwam het na 9 maanden weer op gang. Bij Daniël na 5 maanden, maar mega onregelmatig.
 9. Makkelijker verteerbaarIedere ouder is er op voorbereid: krampjes! Borstvoeding is licht verteerbaar. Het helpt een goede darmflora te ontwikkelen. Beide kids hadden toch ook wel wat last van krampjes, dus helemaal voorkomen kun je het niet. Maar borstvoeding bevat een hele reeks probiotica. Tevens bevat het rond de 200 verschillende prebiotica, die als voedsel voor de goede darmbacteriën dienen. Dat klonk mij goed in de oren.
 10. Minder kans op eczeem. En ook op andere allergieën. Ik weet hoe het is om daar last van te hebben en als er maar een kleine kans is dat dit de kans verkleint, dan is dat voor mij genoeg reden.

Als je twijfelt, geef het eens een kans. Stoppen kan namelijk altijd!

Heb jij er al weleens over nagedacht of je borstvoeding zou willen geven? Wat was voor jou de reden om wel of geen borstvoeding (meer) te geven?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

10 redenen om borstvoeding een kans te geven
Liefs Angela

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Wilmaaa
  29 februari 2016 at 07:51

  Helemaal mee eens, het is prachtig en voor mij ook zoveel voordelen 🙂

  • Reply
   Angela Lodder
   1 maart 2016 at 19:56

   Heel mooi dat je Yarah ook hebt kunnen voeden 🙂

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  29 februari 2016 at 08:26

  Ik ben ook blij dat ik het geprobeerd heb! En dankbaar dat het gelukt is, nu het nog maar 3 of 4 voedingen per dag zijn word het ook steeds makkelijker om lang vol te houden.
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Allerhandebox #5 week 8. Gastblog!My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   1 maart 2016 at 19:56

   Goed om te horen! En inderdaad het is echt makkelijker om lang vol te houden op deze manier.

 • Reply
  Nicole
  29 februari 2016 at 10:19

  Haha, nou die voordelen heb ik weinig van gemerkt! Ik heb het drie maanden volgehouden, omdat het inderdaad verreweg het beste is voor een kindje. Maar kolven vond ik verschrikkelijk. Borstvoeding geven deed ontzettende pijn en ik werd dwars door de borstvoeding heen alweer ongesteld! Die kilo’s zitten er ook nog aan 😉 Maar goed, ons zoontje was niet helemaal topfit na de geboorte, dus daarom heb ik het doorgezet en inmiddels is het een kerngezond ventje van 13 maanden 🙂 Maar ik vond het heerlijk toen ik over kon naar flesvoeding. Mijn leven was gelijk een heel stuk leuker.
  Nicole onlangs geplaatst…De 25 food vragen tag! – Yummie, yummie!My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   1 maart 2016 at 20:04

   Het is inderdaad per persoon echt heel verschillend. Toch echt heel knap dat je het een kans hebt gegeven en ondanks alles toch een aantal maanden hebt kunnen voeden. Een blije mama is een blije baby, dus dan heb je een goede keuze gemaakt en het is heel fijn dat er flesvoeding is!

 • Reply
  jodi - liefthuis
  29 februari 2016 at 14:21

  Herkenbaar, alleen dat kolven niet. Ik zag het niet zitten op mijn werk, dat rustmomentje lijkt me fijn, maar het daarna weer op moeten pakken van de klas leek me niet fijn.

  De kilo’s gingen er bij mij helaas niet zo hard vanaf als ik had gehoopt met borstvoeding, dus nu maar eens beter op mijn eten gaan letten.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…10 jaar terug in de tijd…..tagMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   1 maart 2016 at 20:05

   Ik kan mij heel goed voorstellen dat het anders is als je geen kantoorbaan hebt zoals ik. Ik deel mijn dag toch zelf in en in het onderwijs is dat toch anders. Maar je hebt mooi wel een hele tijd gevoed en het kunnen combineren met flesvoeding, dat is ook heel knap. Balen dat het van die kilo’s bij jou anders uitwerkte, maar je komt er wel 😉 X

 • Reply
  Nathalie
  29 februari 2016 at 18:44

  Ik geef het nu nog steeds. Mopje is 14maanden
  Nathalie onlangs geplaatst…Blogfestijn #2My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   1 maart 2016 at 20:06

   Wat goed zeg! En hoeveel voedingen krijgt je kindje nog als ik vragen mag?

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  29 februari 2016 at 19:19

  Ik vond het ook heel bijzonder en heb 2 jaar mogen voeden. Minder vond ik de slapeloze nachten en ik werd ook al vlot ongesteld (jammerrr).
  Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Peuterdochters en piemelsMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   1 maart 2016 at 20:07

   Wauw de WHO norm gewoon gehaald, wat goed! Die slapeloze nachten zijn inderdaad drama. Tot 7,5 maand daar ook echt heel veel last van gehad. En dat is dan inderdaad weer jammer van je ongesteldheid. Ik was altijd onregelmatig ongesteld, dus wellicht dat het bij mij daarom zo lang is weggebleven?

 • Reply
  Sofinesse
  1 maart 2016 at 17:44

  Amen to that!

  • Reply
   Angela Lodder
   1 maart 2016 at 20:11

   Dankjewel voor je reactie Sofie. Leuk om weer een nieuwe blog te kennen en een keer geen Nederlandse, maar een Belgische 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd