Waarom ik blij ben dat mijn dochter duimt

Voordat ik uitleg waarom ik blij ben dat mijn dochter duimt, heb ik uiteraard een klein onderzoekje gedaan naar het duimen en speen zuigen. Overigens valt op doekjes of knuffels zuigen ook onder deze categorie aldus logopedisten. Wat zijn de gevolgen, wanneer moet je het gaan afleren en tips hoe je het kunt afleren!

De eerste levensbehoefte
De eerste levensbehoefte van baby’s is zuigen. Of je nu borst-of flesvoeding geeft, die zuigkracht gebruiken ze om genoeg voeding binnen te krijgen. In de eerste maanden is het overigens ook goed voor de ontwikkeling van de kaak en het gevoel in de mond. Waarom de ene baby meer zuigbehoefte heeft dan de ander is niet bekend. Ook is niet bekend waarom de ene baby wel duimt en de andere baby liever een speen heeft. Baby’s die duimen of een speen hebben vinden daarin troost of geborgenheid. Er zijn overigens al baby’s die in de baarmoeder duimen, bijzonder he!

Het is slecht voor het gebit en de kaak
Als uw kind nog duimzuigt of speen zuigt als de permanente tanden doorbreken, kan de stand van de kaken veranderen waardoor tanden scheef gaan staan. Ook kan de positie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak veranderen. Om dit te voorkomen kunt u de pasgeborene een speen geven zodra hij of zij op de duim of vingers begint te zuigen. Verkeerd en te vaak een speen gebruiken is ook niet goed, maar de speen kan makkelijker worden afgepakt omdat hij niet aan het lichaam vastzit. Zaak is om ervoor te zorgen dat uw kind het zuigen op de duim of speen heeft beëindigd voordat de permanente tanden doorkomen. Dit is rond het zesde levensjaar. (bron: dentalclinics.nl)

Wat kun je doen om het duim of speenzuigen te stoppen?
Advies is dus om voor het zesde jaar het toch afgeleerd te hebben, ik vind dat vrij laat, maar goed om te weten niet waar? Wanneer dan wel? Advies van de logopediste is om toch wel rond de 3 jaar het af te gaan leren. Maar hoe?

 • Toon begrip en ontmoedig het duimen of speenzuigen voorzichtig.
 • Een reminder zoals een pleister op de duim kan helpen. Een speen kun je bijvoorbeeld alleen geven tijdens het slapen, na een bad of na het eten. En dat langzaam aan afbouwen.
 • Het is belangrijk dat je kind ook zelf wil stoppen. Druk uitoefenen heeft vaak een averechts effect. Probeer het gewoon later nog eens.
 • Leg je kind op een rustig moment uit dat de speen echt weg moet om gezonde tanden te houden. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de duim.
 • Als het kind overdag niet meer duimt, kan de gewoonte ’s nachts worden afgeleerd door een handschoen of een sokje over de duim te doen.
 • Complimentjes als het kind niet duimt of op zijn speen zuigt
 • Hou bij hoe lang je kind niet meer duimt (bijvoorbeeld met een kaart waarop je het kind beloont met kleine stickers) en geef eventueel kleine cadeautjes.
 • Bedenk samen een waardig afscheid. (bron: dentalclinics)

Van een duim kun je niet letterlijk afscheid nemen, maar van een speen wel. Een mooie traditie in Denemarken en Zweden is dat peuters op hun derde hun fopspeen vaarwel zeggen en in een spenenboom hangen. Ook in België vind je al spenenbomen: onder andere in natuurmuseum ‘De Wereld van Kina’ en een 115 jaar oude hazelaar in Aalst. Een andere tip die ik hoorde was de spenenfee langs laten komen. En je kan een speen wellicht ook gewoon kwijt raken?

Beter niet dus
Als je alles zo leest moet je daar eigenlijk helemaal niet zo blij mee zijn als een kind duimt of speen zuigt. We willen allemaal dat onze kinderen een mooi en goed gebit krijgen, maar het is geen voorbode dat als je niet duimt of een speen hebt dat je dan geen beugel hoeft of iets dergelijks. Ik had zelf namelijk ook een beugel, omdat ik een spleet tussen mijn voortanden had en mijn kiezen niet netjes op elkaar stonden.

Waarom ben ik dan toch blij dat Naomi duimt?
Natuurlijk had het nog fijner geweest als ze niet zou duimen, daar ben ik heel eerlijk in, maar ze doet het nu eenmaal wel. Ze dronk toen ze klein was al heel kort uit de borst en naarmate ze ouder werd, werd ze sterker en dronk ze nog korter. Naomi had dus een gigantische zuigbehoefte, maar een speen wilde ze niet, die spuugde ze gewoon uit. Soms als ze heel moe was en wij hielden de speen vast, dan zoog ze wel. Op een gegeven moment probeerde ze haar linkerduim in haar mond te stoppen en het duurde een paar weken voor ze door had hoe dat moest. Sindsdien duimt ze als ze moe is en naar bed wil. Ze duimt ook in bed voordat ze gaat slapen en zodra ze slaapt gaat de duim vanzelf uit haar mond en doet ze haar mond ook prima dicht. Ze heeft het nodig en daarom ben ik er blij mee. Het is voor haar een stukje troost en inmiddels misschien ook wel gewenning, maar een baby van 9,5 maand dit afleren heeft weinig zin. Uiteraard gaan wij het haar wel afleren en wie weet stopt ze er vanzelf wel mee. We wachten het rustig af en gaan zeker aan de slag met de tips van hierboven als het daar tijd voor is. Ik ga zeker een leuke kaart maken voor Naomi waarbij we haar kunnen belonen met kleine stickers, van iedere keer kleine cadeautjes ben ik niet zo.

Wat vind jij van duimen of speen zuigen? Heeft jouw kindje een van de twee gedaan of juist niet? En welke tips heb jij om het af te leren? Ik lees jullie reactie graag!

Liefs Angela

Gerelateerde berichten

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  demallemolenmoeder
  7 maart 2016 at 06:38

  Ik heb er geen problemen mee als kinderen het nodig hebben. Tot een bepaalde leeftijd dan natuurlijk. Er is zelfs bewezen dat een speen helpt tegen wiegendood. Dochterlief heeft alleen tijdens het slapen nog een speen. En straks als ze twee/drie is dan zal er een spenenfee komen of we schenken het aan de babypietjes. Dan maar hopen dat het werkt

  • Reply
   Angela Lodder
   8 maart 2016 at 09:08

   Als ze het nodig heeft, nog lekker geven hoor 🙂 Dat is ook een leuk idee, de babypietjes! Ik ben benieuwd of het gaat werken tegen die tijd. Laat het maar weten.

 • Reply
  Nicole
  7 maart 2016 at 06:52

  Ons zoontje heeft het gelukkig allebei niet gedaan. Hij moest geen speen en duimt ook niet. Toen hij echt nog een baby was sabbelde hij wel eens op mijn pink.
  Nicole onlangs geplaatst…Review & Winactie: Mega Capaciteit PowerbankMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   8 maart 2016 at 09:08

   Snap dat je daar blij mee bent hoor, hoef je het niet af te leren ook 😉

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  7 maart 2016 at 07:29

  Emily heeft een fopspeen, en die krijgt ze nu al den tijdje alleen als ze gaat slapen. Of ze moet heel erg moe zijn als we in de auto zitten, toch niet slecht nu al zo weinig vond ik, met 8 maanden
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Dingen waar ik blij van wordMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   8 maart 2016 at 09:09

   Als Emily daar behoefte aan heeft, gewoon lekker doen hoor 😉 Is inderdaad niet vaak dat je hem geeft.

 • Reply
  Judith
  7 maart 2016 at 07:50

  Joost duimde al in m’n buik maar nu gelukkig niet. Hij is dol op z’n speen en krijgt deze alleen in bed of bij lange ritten s avonds in de auto (de grote jongens wegbrengen) Van iemand de tip gekregen om de speen steeds een stukje kleiner te knippen, dan valt hij vanzelf sneller uit. Zelf vind ik opsturen naar arme kindjes ook wel een mooie.
  Daan heeft ook een speen. (Allebei al vanaf dag 3) hij heeft m minder hard nodig dan Joost dus ben heel benieuwd!

  • Reply
   Angela Lodder
   8 maart 2016 at 09:10

   Wat gaaf, heb je dat op de echo gezien? Ik zou geen voorstander van knippen zijn, dadelijk eten ze een stukje op, maar misschien ben ik ook wel een beetje mutserig dan hoor! Dat is inderdaad ook een mooie Judith!

 • Reply
  Nathalie
  8 maart 2016 at 07:58

  Mijn zoon van 5 gebruikt de duim nog om in slaap te vallen 🙁
  Nathalie onlangs geplaatst…Review + Winactie: Ergonomische Attipas loopschoentjes voor de eerste stapjesMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   8 maart 2016 at 09:11

   Als dat werkt Nathalie dan gewoon nog zou houden. Al eens geprobeerd om dat af te bouwen of werkte dat niet?

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  error: Deze content is beveiliigd