Een schema voor borstvoeding of voeden op verzoek?

Inmiddels geef ik al weer bijna 11 weken borstvoeding aan ons tweede kindje. Ik vind het weer fantastisch om te doen. Als je mij vraagt hoeveel voedingen ik geef, dan moet je zeker niet schrikken. Ik zit momenteel nog zeker op zo’n 8 á 10 voedingen per 24 uur. Dit is volkomen normaal bij borstvoeding, al vinden velen dat niet. Je kunt voeden op verzoek of voeden op schema. Voeden op schema is als het ware om een bepaald aantal uren voeden. Op verzoek betekent wanneer je kindje honger heeft. Ik vroeg in mijn vriendinnenkring en omgeving wat voor hen de reden was om op verzoek te voeden of juist op schema. Anoniem deel ik hun ervaringen en motivatie, op het einde volgt die van mij.

Op schema

Ik was een echte op de klok voeder. Voornamelijk omdat ik zelf hou van regelmaat en dat voor mij het meeste rust gaf en automatisch voor mijn zoon ook. Wij hadden al vrij snel met alles een ritme: eten, naar bed gaan etc. Zo ben ik nu eenmaal.

Op de klok, ik moet er niet aan denken om iedere keer maar weer te gaan voeden na 1,5 of 2 uur. In het begin deed ik dat, maar werd er helemaal kriegel van. Wilde dolgraag borstvoeding geven, maar niet op deze manier. Ik voedde om de drie uur. Als mijn dochter na 2,5 uur kwam probeerde ik het echt nog te rekken. Als dat echt niet lukte voedde ik haar wel.

Ik wilde dolgraag op verzoek, maar moest op klok. Er moest voldoende tijd tussen de voedingen zitten door haar reflux. Anders was haar maagje de hele tijd bezig en dat verergert de reflux alleen maar.

Op de klok en dat heeft een egoïstische reden. Ik wilde gewoon weten waar ik aan toe was. Niet dat ik ineens moet voeden, terwijl ik boodschappen aan het doen ben bijvoorbeeld. Word ik zelf heel onrustig van namelijk. Mijn zoon en dochter deden het prima op deze manier.

Op verzoek

Op verzoek. Vind ik zelf het prettigst. Hoef je ook niet met een huilend kind rond te sjouwen. Op de klok zou niet lukken omdat ik zelf niet zo van de klok ben. Wij eten ook niet elke dag op dezelfde tijd.

Toen mijn tweeling nog onder de 3 kg zaten deed ik op de klok puur om zo met regelmaat de voeding erin te krijgen en ze snel op gewicht te krijgen. Boven de 3 kg deed ik op verzoek. Wel maakte ik de eerste 6 weken de ander wakker als de eerste zich meldde. Vanaf toen zat er ritme in en kwamen ze vrijwel altijd tegelijk.

De eerste drie maanden op verzoek en daarna in een ritme van slapen-voeden-spelen-slapen. Vanaf dat moment leerde ik mijn kind in slaap te vallen in eigen bed en kwam er regelmaat in de slaapjes.

Ik voed op verzoek. Dit omdat ik van mening ben dat mijn zoon heel goed zelf kan aangeven wanneer hij behoefte heeft aan voeding.
Op advies op den duur om de 3 uur gaan voeden met als gevolg dat ik echt een krijsend kind had. Dit voelde totaal niet goed dus gewoon weer terug gegaan naar op verzoek voeden. Daarnaast is borstvoeding voor mij meer dan alleen voeding. Het kan ook werken als troost en veiligheid. Vaak als ik zie dat hij moe is maar het niet helemaal lukt om zelf in slaap te komen, dan leg ik hem even kort aan en dan slaapt hij zo. Ook als hij overstuur is werkt de borst als troost. Ik denk wel dat het hij voeden op verzoek belangrijk is goed de signalen van je kind te herkennen zodat je wel inspeelt op de juiste behoefte.

Hoe doe ik het?
Op verzoek. De reden voor mij is simpel, ik heb ook niet op vaste tijden honger of dorst. Daniël komt overdag om de 2,5 uur ongeveer, soms laat hij er langer tussen en soms ook korter. In het begin voedde ik wel echt om de 3 uur, met name in de kraamweek. Anders sliep hij een gat in de dag en dat is niet handig, want ze moeten wel boven dat geboortegewicht komen. Als ik weg moet, dan leg ik hem soms nog even aan als hij nog wakker is. Dan kan hij het net wat langer volhouden namelijk. Ik vind het ideaal om dat op deze manier te doen. Daar voel ik mij het prettigst bij en Daniël groeit prima. Ik let met name op de signalen of hij wel echt honger heeft. En in de avond ligt hij vaak aan de borst, puur voor de troost. Hij vindt het heerlijk om dan bij te komen van de dag en dat vind ik helemaal prima. Ik zou er heel erg onrustig van worden als ik op tijd zou moeten letten. Overigens zit er bij het geven van afgekolfde melk wel echt minimaal 2 uur tussen, omdat ik dan ook de hoeveelheid weet wat hij gedronken heeft.

Zo zie je maar dat ook iedereen daar in verschillend is! En dat niet alleen, alle kindjes zijn natuurlijk ook anders. Overigens kun je flesvoeding ook op verzoek geven. Daar schreef blogvriendinnetje Nicole van Meisje-Eigenwijsje een blog over. Die kun je hier lezen.

Wat heeft jouw voorkeur als je borstvoeding geeft?

 

 

Bewaren

Bewaren

Borstvoeding | Een schema of voeden op verzoek?
Liefs Angela

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Christine
  5 augustus 2017 at 09:06

  Leuk om al die verschillende meningen hierover te lezen! Mooi ook hoe je het verwoordt met dat je wel op let of er sprake is van honger of niet.. alhoewel troosten ook heel fijn en mooi kan zijn op die manier!

 • Reply
  Femke
  5 augustus 2017 at 10:01

  Deels verzoek en deels op de klok. Ze heeft zelf al een mooi ritme te pakken dus vaak als ik denk ik ga haar zo wakker maken komt ze ondertussen zelf al De borst als troost aanbieden is ook ideaal. Een heerlijk momentje voor mama en dochter. Ik hou daarnaast ook bij hoeveel voedingen ze op een dag krijgt zodat ik ongeveer weet wat ze nodig heeft als ik er niet ben. Ze zit nu met bijna 12 weken op 5 en soms 6 voedingen per dag.

 • Reply
  Charlotte
  5 augustus 2017 at 11:19

  Il zat er een beetje tussenin. Op verzoek maar wel met de klok in mijn achterhoofd. Ze kwam tussen de 3 a 4 uur en op die hele hete dagen ook wel soms om de 2,5 uur. Nu zitten we inmiddel wel op een redelijk vast schema en ik moet toegeven dat ik dat wel erg fijn vind!
  Charlotte onlangs geplaatst…“Ik ben goed zoals ik ben” – JoyceMy Profile

 • Reply
  Linda
  5 augustus 2017 at 11:22

  Eerste paar dagen was veel op de klok (advies kraamhulp/familie) daarna andere kraamhulp en vanaf toen op verzoek (haar of mijn verzoek) . Liep gelijk stukken beter, doordat ik niet hoefde te rekken of wakker maken. Vlak voor boodschappen oid legde ik haar even aan, zodat ze niet midden in de winkel honger kreeg. Na een jaar/1,5 jaar gestopt met voeden buitenshuis. Inmiddels alleen nog ochtend en avond
  Linda onlangs geplaatst…Palm Parkies: New cool CollectiveMy Profile

 • Reply
  Maaike
  5 augustus 2017 at 14:28

  Op verzoek voor ons! Bij mijn zoon zo gedaan en nu bij mijn dochter weer. Ik denk dat ze zelf prima aan kunnen geven wanneer ze weer trek of zin hebben. Het gaat tenslotte niet alleen om eten maar ook om dorst lessen (en helemaal met de huidige temperaturen hier in Barcelona!), en soms willen ze zich gewoon even relaxen aan de borst. Dat is allemaal niet op vaste tijdstippen!
  Maaike onlangs geplaatst…Emma ❤My Profile

 • Reply
  Lisanne
  5 augustus 2017 at 16:49

  In principe heeft ‘op verzoek’ mn voorkehr. Maar hier wordt al 7 dagen om de 4 a 4,5 uur gedronken. Ik ben wel een voorstander van ‘op verzoek’ dus als ze eerder komt vind ik het ook helemaal prima!
  Zolang mn beeb tevreden is en niet hoeft te huilen voor een voeding ben ik ook gelukkig!
  Lisanne onlangs geplaatst…Hoe gaat het nu?My Profile

 • Reply
  Nicole
  5 augustus 2017 at 22:31

  Wat mooi om al die verschillende meningen te lezen. Zo zie je maar elk kind en elke moeder is anders! Dank je voor het delen van m’n link
  Nicole onlangs geplaatst…Aangeboren schildklierafwijking (CHT)My Profile

 • Reply
  Marjolein
  6 augustus 2017 at 12:09

  Ik heb 3 dagen op verzoek gevoed en was helemaal uitgeput. Mijn kind kwam elk uur, sliep nauwelijks tussendoor en dronk telkens een klein beetje en ik deed niet anders dan voeden voor mijn gevoel. Toen ik overstapte op schema, ging het met ons allebei direct beter! Mijn kind werd direct rustiger, ging langer en beter slapen, dronk beter. Is nu 8 weken en ik zit op 6 voedingen. Ik let op de tijd, maar houd een marge van een uur aan, behalve in de nacht.
  Verder vind ik het belangrijk om de borst niet in te zetten als troost omdat zijn vader en anderen hem ook moeten kunnen troosten als ik er niet ben.
  En ik vind het ook belangrijk dat hij leert wachten. Wij eten toch ook niet altijd direct als we honger hebben? Ik merk nu al dat hij geduldig kan wachten als ik hem niet bij het eerste hongersignaal al pak.
  Zo werkt het voor ons allemaal het best

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  error: Deze content is beveiliigd