Kampeertips, op vakantie met kids

Ik heb het redelijk vaak ontkend, maar stiekem was ik best zenuwachtig voor onze eerste kampeervakantie. Je wil niet weten hoeveel rampscenario’s er door mijn hoofd vlogen. Wat als ze alleen maar huilt in de auto? Wat als ze niet kan slapen in de vouwwagen? Wat als, wat als, wat als. Daar heb je niets aan, maar het is natuurlijk heel menselijk. Zeker als het je eerste gezinsvakantie is. Niet alleen was het de eerste kampeervakantie voor Naomi, maar ook die van Stephan en mij sinds lange tijd. Daarnaast natuurlijk de eerste keer op pad met onze nieuwe vouwwagen.  En toen kwam de vraag: wat nemen we allemaal mee voor onze dreumes? Wat is nu echt handig? Hoe doen we dat met het opzetten van de vouwwagen? Overdag slapen in de vouwwagen is niet te doen, maar waar dan wel?

Aangezien het onze eerste vakantie was, heb ik een aantal dingen ontdekt die absoluut handig waren, maar er waren ook dingen die we beter anders hadden kunnen doen. Daarom dit lijstje vol met kampeertips als je gaat kamperen met een dreumes. Het is een lange lijst, dus pak een kop koffie of thee en lees mee.

 • Zorg dat je tijdens de autorit naast je dreumes kunt zitten als dat kan, zodat je hem of haar kunt vermaken als dat nodig is. Wij konden dat niet, omdat Stephan zijn racefiets achterin lag, dus om beurten hadden we een scheve nek. Maar het ging ook prima hoor. Als je meerdere kindjes op de achterbank hebt, kun je er natuurlijk ook niet naast zitten.
 • Een tasje met speelgoed. Hier werkten duploblokjes, boekjes met en zonder geluid erg goed in de auto. Vooral niet teveel meenemen.
 • De lievelingsknuffel of speen van je dreumes meenemen. Wij hebben liever niet dat Naomi altijd met een knuffel rondloopt, maar we hebben hier echt een uitzondering voor gemaakt. Ze wordt daar rustig van en het is vertrouwd.
 • Kleed je kindje aan met laagjes en zorg dat het loszittende kleding is. Wij zijn ’s nachts gaan rijden en dan is het natuurlijk erg fris, dus dan is een shirtje met een vestje erg fijn. Naomi had daarbij een heerlijk los broekje aan.
 • Een tasje met verschoning. Naarmate je dichter bij je vakantiebestemming komt wordt het warmer, zeker als je naar het buitenland gaat zoals wij. Dan is het fijn als je de kleding van je kindje kunt verwisselen voor een zomersetje.
 • Voldoende luiers, luierdoekjes en snoetepoeters. Je zal niet de eerste zijn waarbij het kindje ineens enorm veel poept tijdens de autorit. Vooral het laatste is heel handig, die kun je overal voor gebruiken!
 • Soepstengels, komkommer, fruit, rozijntjes en brood. Zorg dat je voldoende mee hebt en vergeet niet ook voor de volgende dagen te rekenen. Rozijntjes namen wij mee uit Nederland, gewoon twee van die zakken met doosjes. De rest kun je daar uiteraard ook kopen, maar het is fijn om voldoende bij je te hebben voor de eerste twee dagen.
 • Eten voor jezelf en uiteraard ook drinken. Natuurlijk kun je dit ook bij een tankstation kopen, maar je weet niet of je er altijd snel een tegenkomt als je dreumes het zat is in de auto. Je moet dan wel ergens stoppen en het laatste dat je wil is nog een keer stoppen om voor jezelf eten te kopen, want  je zult net zien dat je dreumes slaapt en wakker wordt zodra je de auto parkeert.
 • Stop wanneer jij denkt dat het nodig is. Het advies is om de 2 uur, maar eerlijk gezegd hebben wij ook weleens 3 uur doorgereden. Als Naomi dan sliep en wij waren nog fit genoeg om te rijden, hadden wij zoiets van: gas erop. Naomi werd namelijk altijd wakker als we de auto parkeerden.
 • Ga rijden op een tijdstip waarvan jij denkt dat je kindje de meeste uren slaapt. Wij houden er niet van om ’s nachts te rijden, maar toch hebben we dit gedaan. We vertrokken om 12 uur in de nacht. De eerste 2,5 uur is ze wakker geweest, heeft ze heerlijk rondgekeken en viel ze vervolgens in slaap. Ze heeft de hele reis sowieso veel geslapen. Tussendoor werd ze wakker en speelde ze wat, deed een van ons gek met haar, stopte we om te eten en even te wandelen en dan gingen we weer.
 • Rij om de beurt. Zo fijn als dat kan. Ik vond het heerlijk om die afwisseling te hebben, de 15 uur zat er zo op!
 • Een hydrofieldoek voor het zijraam. Uiteraard hebben we van die zonnekleppen, maar echt werken doen ze niet. Dus besloot ik om er een hydrofieldoek voor te hangen. Raam een stukje open, doek ertussen en weer dicht. Geen zon in het snoetje van Naomi
 • Koude pastasalade als avondeten! Wij hadden dit voor de heenweg niet, toen haalden we een pizza, maar voor de terugweg wel. Ideaal. Allemaal een eigen bakje met eten, kun je gewoon bij de auto doen of op zo’n picknickplaats en je kunt zo weer door. Uit eten kan natuurlijk wel, maar met Naomi is dat geen succes, want die wil na een kwartier alweer lopen.

vouwwagen

Na die lange autorit ben je gearriveerd op de camping. Even lekker rondstappen met de kleine dreumes, terwijl je partner het vervolgens allemaal regelt bij de receptie.

 • Na een lange autorit ga je eerst afkoelen in het zwembad. Echt doen! Dit deden wij niet en wat was het lastig om die vouwwagen op te zetten. Zij wilde alleen maar lopen en niet in het campingbedje zitten spelen. Het was warm voor haar en voor ons en ook nog eens allemaal nieuw. Zonder ruzie opgezet hoor!
 • Kies een kindvriendelijke camping. Daarmee bedoel ik dat je goed moet kijken naar de voorzieningen die er zijn. Zo hadden wij een badje op stahoogte, speciaal voor kleine kindjes om te wassen, dan hoef je je kindje niet mee te nemen onder de douche. Vanzelfsprekend kijk je of er een speeltuin, zwembad en glijbaan is. Groot succes met onze dreumes overigens!
 • Kies een plek uit waar je voldoende schaduw hebt. Ergens waar je dus een grote boom hebt. Bekijk goed waar de zon opkomt en waar hij onder gaat, zodat je goed kunt kijken hoe je je tent, vouwwagen of caravan neer moet zetten.

Als je eenmaal staat, kun je de camping gaan verkennen, lekker even opfrissen en dan uiteraard de eerste nacht slapen. img_20160820_191348

 • Campingbedje. Eigenlijk wel vanzelfsprekend. Je hebt verschillende soorten bedjes, ook van die uitklaptentjes, maar wij vonden een campingbedje erg handig. Zo heeft ze ook een paar keer in de middag in het campingbedje buiten geslapen, omdat we terugkwamen van een lange fietsochtend van Stephan.
 • Koude nachten. Iets waar ik niet op had gerekend. Naomi sliep uiteraard in de voortent en daar koelt het behoorlijk af in de avond en de nacht. Ze sliep in een zomerslaapzaak, romper en een pyjama. Als wij naar bed gingen deden we nog een zomerdeken over haar heen. Maar eigenlijk was dit nog te koud, soms werd ze om 5 uur wakker en kwam ze op mijn borst liggen. Ja echt, zo heerlijk, dat was erg lang geleden. En voelde ik dat ze koud was. Overdag was het overigens 35 graden hoor!
 • Opvouwbare kinderstoel. Ik was erg blij met de onze. Deze kon je goed schoonhouden, was een erg klein pakketje en ze kon goed bij ons aan de tafel zitten. Wij wilden een opvouwbare, omdat deze de minste ruimte inneemt.
 • Buggy met ligstand en zonnekap. Ideaal om die bij je te hebben, of je kinderwagen/draagzak natuurlijk. Wij waren blij met de buggy die in ligstand kon, Naomi sliep daar namelijk in als we naar een dorpje gingen of bij het zwembad. En de zonnekap was perfect, ze kon daar gewoon onderdoor kijken.
 • Een UV-shirtje. Ideaal voor Naomi. Dan ben je niet constant aan het smeren, echt een uitvinding! Uiteraard moet je nog wel smeren, maar niet het hele lijfje van je dreumes.
 • Zwembandjes, zwemband of swimtrainer. Wij hadden dat laatste, Naomi wilde niet zo graag vastgehouden worden, dus de swimtrainer was een uitkomst. Zo kon ze trappelen en had ze het idee dat wij hier niet vast hielden, wat uiteraard wel zo was.
 • Extra knuffel of andere dingen! Echt noteren als je kindje dol op iets is. Voor Naomi hadden we er twee. Eentje voor het slapen en eentje die overal mee naar toe ging, die werd natuurlijk erg smerig, dus wasten we vaak.
 • Shout en wasemmer! Dat heeft ons op vele vlakken geholpen. Overal zaten vlekken in haar kleding, op de kinderstoel en haar knuffel was zwart. Inspuiten met shout, in de wasemmer met wasmiddel en zet deze maar in de zon. Na een uurtje haal je het eruit met je andere was en het is allemaal weer als nieuw. Naomi heeft een aantal keer diarree gehad, alle kleding zat eronder en ook de kinderstoel. Lang leve de shout en de luierdoekjes!
 • Een grote handdoek of speelkleed. Je weet nooit wat voor ondergrond je treft op de camping. In ons geval een harde, met zeer weinig gras. Onze grote ronde badstoffen handdoek was ideaal om neer te leggen. Zo kon ze lekker spelen!
 • Emmertje met schepje en vormpjes. Ook al hadden wij geen strand, was het erg fijn om dit bij ons te hebben. Beetje water erin en ze was helemaal happy.
 • Afwassen? Neem je kindje gezellig mee in de buggy. Ondertussen doe je een beetje gek en voor je het weet is de afwas gedaan!
 • Echt samen. Doe alles samen. Niet alles natuurlijk, maar als de een de tafel afruimt, kan de ander met de dreumes spelen. Dat gaat allemaal wat sneller, dan wanneer je het samen zou doen.

Dit waren mijn tips, het enige dat ik nog mee wil geven is dat het nooit is zoals thuis. Ze kunnen veel hebben, ook al is het allemaal nieuw. Wij hebben het allemaal losgelaten en gewoon maar wat uitgeprobeerd. Je komt er heel snel achter wat wel en wat niet werkt. Thuis slaapt Naomi nooit in de kinderwagen, hier konden we absoluut niet zonder de buggy. We keken naar hoe zij het deed, dat was de leidraad. Al snel kwamen we achter een ritme dat werkt. Een ritme? Ja die hadden wij, maar daarover in de blog van morgen meer.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad! Het kampeerseizoen is bijna ten einde, maar wellicht heb je er iets aan voor volgend jaar. Ik had deze tips namelijk dolgraag gelezen.

Welke tip mist hier absoluut?

Liefs Angela

Gerelateerde berichten

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  mathiske's mama blog
  22 september 2016 at 09:09

  Wij hebben het ongeveer hetzelfde gedaan. We zaten in de auto onder het motto, opvoeden doen we thuis wel weer en het is bij ons hartstikke goed gegaan.

  Fijn dat het bij jullie goed gegaan is, op naar nog veel mooie vakanties als gezinnetje
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Klaar? bakken maar! Panna Cotta taartje.My Profile

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  22 september 2016 at 22:14

  Wij hebben voor de autoreis ongeveer hetzelfde gedaan ,Behalve ’s nachts rijden want dat zou ik echt niet trekken. Naast ons zoontje zitten kon niet, maar we hebben wel een tablet vastgemaakt aan de stoel voor hem met Nijntje de film op repeat 😉 Op vakantie sliepen wij in een benedenwoning, niet op een camping ofzo, maar qua zooi wat je allemaal wel niet mee moet nemen, ontloopt het elkaar niet veel 😉
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Chaotisch, maar toch redelijk georganiseerd: zo ziet onze week eruit!My Profile

  • Reply
   Angela
   27 september 2016 at 13:21

   Zo zie je maar dat je toch een hoop zooi mee moet nemen he voor die kids. Nijntje op de repeat is ook slim!

 • Reply
  cheap car insurance RI $99 down
  2 mei 2017 at 16:55

  Pleasing to find someone who can think like that

 • Reply
  car insurance quotes
  31 mei 2017 at 18:00

  That’s to be expected. The PAP is pro China, but that doesn’t imply that us Singaporeans, we take that lying down. I know Singaporeans are used to having their minds made up for them…but it is the minority and the like-minded folk who wish for a true Singapore of multi racial existence not based on tip toeing around one’s issues but true integration should take note and make a move.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  error: Deze content is beveiliigd