Borstvoedingshouding, welke kies ik?

Na in totaal bijna drie jaar borstvoeding te hebben gegeven, kan ik wel wat tips delen rondom houdingen. Hoewel er geen verkeerde manier is om je baby te voeden, is het fijn te weten welke houdingen en technieken er zijn. Het is toch anders voeden met een bijna peuter bijvoorbeeld. Google er vooral ook op los hoe een borstvoedingshouding eruit ziet.

Hier ben ik mijn dochter Naomi (6 maanden) aan het voeden tijdens een fotoshoot met de familie.

1: Achterover leunen of liggen

Dit is de bekendste borstvoedingshouding. Ook wel bekend als biological nurturing. Pasgeboren baby’s zoeken meteen je borsten op. Ze gaan af op de geur en proberen zelf al aan te happen. Een bijzonder fenomeen dat bekend staat als borstcrawl.

Of je liever achterover leunt of ligt is aan jou. Je merkt zelf wat je fijn vindt. Sommige vrouwen met grote borsten kunnen alleen liggend voeden. Anderen die vinden het fijn met hun kussen achter de rug. Het is een handige houding:

  • Als baby’s, of oudere kindjes, moeite hebben met aanhappen.
  • Als je kindje niet wilt dat je zijn hoofdje vasthoudt tijdens het voeden.
  • Als je toeschietreflex heftig is.
  • Als je grote borsten hebt.

2: Madonnahouding

Deze houding is mijn persoonlijke favoriet. Jij zit rechtop, je baby op zijn zijn, zijn hoofd en nek tegen je onderarm aan en zijn lichaam tegen jouw buik. Bij een pasgeboren baby is extra ondersteuning van een voedingskussen en extra kussens voor jou heel fijn. Let er wel goed op dat je baby niet te hoog ligt. Je borsten moeten op hun normale hoogte blijven. Zo voorkom je pijnlijke tepels. Het is een fijne manier van borstvoeding geven, omdat je je kindje goed kunt aankijken.

Doorgeschoven houding

Deze lijkt op de madonnahouding, maar je armen wisselen van rol. Je baby ligt tegen je andere onderarm aannam waardoor je ene arm volledig vrij is om bijvoorbeeld je borst te vormen. Handig als je kindje aanlegproblemen heeft of erg klein is. Je steunt je baby rond de nek en schouders, zodat hij zijn hoofdje kan kantelen voor het aanleggen. Een fijne borstvoedingshouding.

Lees ook: Ik wilde per se borstvoeding geven

Rugbyhouding 

Een houding die ik probeerde met Naomi, omdat zij bij de geboorte wat kleiner was. Ik kon er niets mee, maar veel vrouwen wel. Het lichaam van je baby ligt dicht tegen je zij met de voeten in de richting van jouw rug. Je hebt goed zicht op zijn gezichtje en voldoende ondersteuning door een kussen. Voor moeders met een keizersnede is dit ook fijn, omdat je buik volledig ontzien wordt. Ook vrouwen met grote borsten en tweelingmama’s gebruiken deze houding veelvuldig.

Zijligging

Favoriete borstvoedingshouding voor velen tijdens de nacht, na een keizersnede of met hechtingen bij je vagina. Als je niet goed kunt zitten of lekker ontspannen wilt liggen is dit de ideale houding. In deze houding liggen jij en je baby op jullie zij naast elkaar, buik aan buik.

Rechtop borstvoeding geven of de koalahouding

In de rechtop zittende houding of koalahouding zit je baby met de beentjes rond je dij of heup en het hoofd rechtop. Een fijne houding als je kindje veel last heeft van reflux of oorontstekingen. Met een baby is het mogelijk, maar dan moet je heel goed ondersteunen. Dit is ook de houding als je een kindje draagt die het hoofd al goed omhoog kan houden. Ik vond dit in de laatste weken met Daniël (toen 21,5 maand) heel fijn.

Lees ook: 10 x dit wil je niet horen als je borstvoeding geeft.

Voorover hangend borstvoeding geven

Een houding die ik zelf probeerde toen ik verstopte melkklieren had. Ik kreeg ze niet weg met mijn kolf en ook mijn kids konden het dan niet goed wegdrinken. Je kindje ligt op zijn rug en jij hangt boven hem, terwijl je je tepel in zijn mond hangt. Ik vond het echt een verademing, omdat het werkte. Alsof de zwaartekracht mij hielp. Dit is niet wetenschappelijk bewezen overigens. Het is geen houding die ik je zou aanraden, want het vraagt best veel van je rug ook. Het was voor die verstopte melkklieren heel fijn.

Veel plezier en succes
Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel. Probeer het voor jezelf gewoon uit. Je merkt vanzelf wat je wel en niet fijn vindt.

Welke houding(en) heb jij geprobeerd?

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd