Bijten, tandjes en borstvoeding, hoe dan?!

Daniël heeft inmiddels vier tandjes. Veel mensen denken dat het onmogelijk is om te blijven voeden als een baby tandjes krijgt. Veel vrouwen bewijzen het tegendeel aangezien zij een dreumes vaak ook nog voeden en soms zelfs nog veel langer. Naomi beet mij op eerste kerstdag 2015. Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Mijn tepel bloedde namelijk gewoon. AUW, met hoofdletters ja. Toch heb ik Naomi gevoed tot ze 14 maanden was. Dit is mijn tweede keer borstvoeding en ook Daniël heeft mij al een keer goed te pakken gehad. Gelukkig kwam er geen bloed aan te pas, maar pijnlijk was het wel. Dat is inmiddels alweer een tijd geleden en ik voed nog steeds. In dit artikel vind je tips hoe je toch kunt blijven voeden. 

In principe kan een baby tijdens het actieve drinken niet bijten. Daarmee bedoel ik dat je je baby hoort slikken, hij drinkt daadwerkelijk. Je tepel ligt helemaal achterin zijn mond en zijn tong over zijn onderste tandjes heen. Onmogelijk dus, want ze bijten echt niet op hun eigen tong.

Mijn kindje bijt aan het begin
Dat moment aan het begin van de voeding, is vaak ook een moment wanneer een baby gaat bijten omdat de toeschietreflex (tsr) niet snel genoeg komt. Dit kun je voorkomen door je borsten al van te voren te masseren of warm te maken. Masseren werkt bij mij heel goed of het gebruik van de Kip Kep Woller, life saver!

Mijn kindje bijt halverwege
Dit is het moment dat kindjes veelal afgeleid zijn door hun omgeving. Dat kan ook door jou komen, omdat je tijdens het voeden je whatsapp of instagram checkt. Veel kindjes vinden het fijn om hun moeder aan te kijken tijdens het drinken. Als jij dan geen oog voor hem hebt, wil hij nog weleens je aandacht trekken door even te bijten. Het kan ook komen doordat hij zelf gewoon onrustig is door de omgeving. Daniël vindt het niet fijn om te drinken als zijn zus aan het spelen is bijvoorbeeld. Ik ga altijd boven zitten als ik thuis ben. Ben ik ergens anders, dan zoek ik ook een rustig plekje op.

Mijn kindje bijt op het einde
Dit kan betekenen dat je kindje nog wel wil drinken, maar dat er dus onvoldoende melk komt. Hij denkt dat het wel lukt door te maken, maar dat werkt natuurlijk niet. Je kunt dan kiezen om meteen borstcompressie toe te passen, zodat er weer melk komt. Je kunt ook loskoppelen en van borst wisselen.

Hoe ben ik het bijtmoment voor?
Dat herkennen vind je misschien lastig, maar voorkomt veel ellende. Ik probeer het bijtmoment voor te zijn en stiekem is dat heel makkelijk. Op het moment dat je kindje niet meer actief drinkt (je hoort en ziet hem niet meer slikken), maar hij is ook geen tsr aan het opwekken, dan weet je dat je op moet letten. Je kunt er dan dus voor kiezen om hem meteen los te koppelen en eventueel weer opnieuw aan te leggen of van borst te wisselen.

Wat doe je als je kindje (tot bloedens toe) bijt?
Van schrik gil je misschien en haal je je kindje resoluut van de borst af. Dit resulteert in een huilend kindje, want hij schrikt met name van jouw reactie. Probeer, ik weet hoe moeilijk het is, om rustig te blijven. Koppel hem los, kijk hem aan en vertel dat hij mama niet mag bijten. Aai hem over zijn bolletje, geef hem een kus en vertel dat je weer opnieuw gaat aanleggen. Dat moment is mega spannend, maar je moet het wel meteen doen. Je kindje is namelijk ook geschrokken en je wil niet dat hij bang wordt van het drinken aan de borst. Je zal namelijk niet de eerste zijn bij wie dat gebeurt. Dan is het ook nog de kunst om zelf rustig te blijven, want dat maakt het voor je kindje ook makkelijker. Hij voelt namelijk of jij onrustig bent of niet. Mocht je een kindje hebben dat je tot bloedens toe gebeten heeft, stelp het bloeden dan en leg je kindje aan de andere borst. Je kunt ervoor kiezen om de gebeten borst af te kolven, omdat drinken dan wel wat pijnlijker is. Smeer er uiteraard ook wat Purelan op, zo heelt het wondje het snelste.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en dat je kunt genieten van het voeden ondanks de tandjes van de kindje. Samen lukt het echt, maar heb geduld.

Jij nog een tip die hier niet tussen staat, maar waar mama’s wel veel aan kunnen hebben? Deel hem hieronder in de reacties!

Bovenstaande afbeelding komt van Shutterstock.

 

Bijten, tandjes en borstvoeding, hoe dan?!
Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd